Nieuwe EU-wetgeving op komst over goederenvervoer per spoor
De Europese wetgeving op het gebied van goederenvervoer over het spoor gaat op de schop. De bestaande Richtlijn zal worden vervangen door een Verordening met het doel het spoor efficiënter te benutten.
Hogere versnelling? Visies van de Raad en de Rekenkamer op verkeersveiligheidsregels
De Europese Rekenkamer heeft gerapporteerd over de voortgang van de Europese Unie naar bijna nul verkeersdoden in 2050, waar de Raad ook zijn mening over heeft gegeven. Er is onder meer aandacht voor de rol van elektrische persoonlijke vervoersmiddelen.
Nieuwe TEN-T Verordening aangenomen
De langverwachte nieuwe TEN-T Verordening is eindelijk aangenomen. Deze opvolger van Verordening 1315/2013 bevat het toekomstig kader van de vereisten die worden gesteld aan de belangrijkste transportverbindingen in de Europese Unie en vormt de basis voor subsidiemogelijkheden voor dat netwerk.
Nieuwe richtlijn energieprestaties gebouwen aangenomen
De nieuwe versie van de Richtlijn Energieprestaties Gebouwen komt eraan. De opvolger van Richtlijn 2010/31 zal naar verwachting op zijn vroegst dit najaar in Nederland geïmplementeerd worden. Met het verloop der jaren zullen er meer renovaties van gebouwen moeten plaatsvinden.
Wat is er met de Open Coördinatiemethode gebeurd?
In het kader van het Europese sociaal- en werkgelegenheidsbeleid wordt er veel gebruik gemaakt van de term ‘Open Coördinatiemethode’. Ik kwam deze term tegen in het kader van de Lissabonstrategie en de EU2020 strategie maar zie hem nu minder langskomen. Kunt u uitleggen wat deze methode inhoudt? En wordt deze nog gebruikt?Raadpleging: Groepsvrijstellingsverordening transport over land
Er staat een herziening van de staatssteunregels op het gebied van vervoer op land in het vooruitzicht. Decentrale overheden maar ook toezichthouders, spoorvervoerders en andere bedrijven kunnen reageren.
Noodverordening Hernieuwbare Energie verlengd
De Noodverordening Hernieuwbare Energie, die soepelere regels stelt voor projecten voor hernieuwbare energie, wordt verlengd. De Commissie heeft bepaald dat er nog voldoende energie-onzekerheid is om hiertoe over te gaan.
Nieuwe EU-regels over rijbewijzen in de maak
Om de verkeersveiligheid te verbeteren, zijn er nieuwe EU-regels over rijbewijzen geïntroduceerd. Dit betreft wijzigingen van bestaande EU-regels, waaronder Richtlijn 2006/126. De nieuwe regels gaan onder meer over de geldigheid van rijbewijzen en de minimumleeftijd voor de rijbevoegdheid.
Raadpleging vergroening bedrijfswagenparken
Momenteel wordt de stand van zaken op het gebied van vergroening van bedrijfswegvoertuigen in de EU geëvalueerd. De Europese Commissie heeft daarom een raadpleging uitgezet die zich richt op veel verschillende organisaties, waaronder overheden, die een bedrijfswagenpark hebben. U kunt tot 30 april 2024 zienswijzen indienen.
Europees akkoord over certificering koolstofverwijdering
Als onderdeel van de doelstelling van de Europese Green Deal om in 2050 klimaatneutraal te zijn, introduceert de Europese Unie een certificeringskader voor koolstofverwijderingen. De Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over een verordening met dit doel.
Staatssteun en lokale initiatieven voor energietransitie
In het klimaatakkoord uit 2019 zijn doelen gesteld voor het omschakelen van de energievoorziening. Er moet worden overgeschakeld van aardgas naar alternatieve energiebronnen zoals warmtenetwerken. Nederland moet in 2050 aardgasvrij zijn. De mogelijkheden om staatssteun te verstrekken voor omschakeling zijn samengevat op deze pagina en in een factsheet.