Raadplegingen: schrapping van rapportageverplichtingen
De Europese Commissie vraagt om feedback over een aantal voorstellen voor het schrappen van rapportageverplichtingen. Zienswijzen kunnen worden ingediend tot 19 december 2023.
Eén van de doelstellingen van de Europese Commissie is zorgen voor betere regelgeving (‘better regulation’). Het doel van de betere regelgeving-agenda is het waarborgen van een transparant wetgevingsproces. Om te streven naar doeltreffende regelgeving is het van belang belanghebbenden, zoals decentrale overheden, te betrekken bij het besluitvormingsproces.
De Europese Commissie vraagt om feedback over een aantal voorstellen voor het schrappen van rapportageverplichtingen. Zienswijzen kunnen worden ingediend tot 19 december 2023.
De Europese Commissie vraagt om feedback over een aantal voorstellen voor het verlichten van rapportageverplichtingen. De deadline voor is 19 december 2023.
Overheidsinstanties en bedrijven zijn op veel onderwerpen verplicht om rapportages bij te houden over de handhaving en monitoring van EU-wetgeving op nationaal en decentraal niveau. Op 17 oktober 2023 heeft de Europese Commissie negen voorstellen gepresenteerd om rapportagevereisten beter af te stemmen op de werkpraktijk.
De Europese Commissie vraagt om feedback voor een voorstel om juridische en administratieve belemmeringen in een grensoverschrijdende context uit de weg te ruimen. Decentrale overheden kunnen feedback geven tot 16 november 2023.
De opzet van de Europese elektriciteitsmarkt wordt hervormd, daarover heeft de Raad van Ministers van de Europese Unie een akkoord bereikt. Het doel daarvan is om de elektriciteitsprijzen minder afhankelijk te maken van de markt voor fossiele brandstoffen, aangezien deze nogal wisselvallig kan zijn. Hiermee wil de Raad zorgen voor een meer stabiliteit meer en bescherming van de consument.
De Urban Agenda for the EU (UAEU) zoekt partners voor twee nieuwe themapartnerschappen: ‘Food’ en ‘Cities of Equality’. Steden, regio’s, lidstaten, partnerstaten, stedelijke koepelorganisaties en andere instanties worden uitgenodigd om lid te worden. Aanmelden kan tot 29 september 2023.
Kenniscentrum Europa Decentraal is gevraagd een inventarisatie te maken van problemen waar decentrale overheden tegenaan lopen bij de uitvoering van Europees recht. Een overzicht van trends en ontwikkelingen van vragen in de periode 2003-2015 is terug te vinden in het Bridge! rapport.
Het geheel van Europese wet- en regelgeving wordt vaak gezien als erg omvangrijk en complex. Lidstaten geven dit aan, maar ook de Europese Commissie zelf ziet dit in. In de afgelopen jaren zijn er daarom diverse maatregelen genomen binnen de zogenaamde ‘Betere Regelgeving’ Agenda om wetgeving van de EU te vereenvoudigen, verminderen en verbeteren.
Welke rol hebben steden en lokale overheden in de plannen van EU beleidsmakers? Op 14 juni ondertekenden de ministers van de EU-lidstaten die verantwoordelijk zijn voor stedelijke ontwikkeling, de Boekarest-verklaring. In deze verklaring erkennen de lidstaten het belang van lokaal beleid voor.
Europese steden moeten eerlijk, groen en productief zijn. Dat zei minister Ollongren van het ministerie van BZK bij een bijeenkomst van EU-ministers op het gebied van stedelijke ontwikkeling. Tijdens de bijeenkomst werd het nieuwe Leipzig Charter voor stedelijke ontwikkeling in Europa aangenomen.
In het onlangs gepubliceerde jaarlijkse lastenoverzicht van de Europese Commissie zijn de inspanningen van de Commissie om wetgeving te vereenvoudigen in 2021 in kaart gebracht. Dit overzicht laat ook de eerste resultaten van de pilot met de “one in, one out”-aanpak zien.
Het Fit for Future-platform heeft haar nieuwe werkprogramma gelanceerd. Voor het komende jaar staan er elf adviezen op de planning, met als overkoepelend thema de koppeling tussen de groene en digitale transitie.