...
Nieuws - 22 juni 2020

Nieuwe handboeken in het kader van sociaal verantwoord aanbesteden

Er zijn nieuwe handboeken beschikbaar in het kader van sociaal verantwoord aanbesteden. Beide boeken bevatten voorbeelden uit de praktijk waarin de overheid door middel van overheidsopdrachten sociale belangen heeft behartigd.

...
Nieuws - 8 juni 2020

Producten EU Urban Agenda Partnerschap voor Innovatief Aanbesteden

Het Partnerschap voor Innovatief Aanbesteden van de EU Urban Agenda heeft zijn eindproduct gepubliceerd: zeven documenten die het resultaat zijn van het al eerder gepubliceerde actieplan voor een innovatieve aanbestedingsstrategie die kan worden geïntegreerd in het algemene management van decentrale overheden. 

...
Nieuws - 6 mei 2020

Overheden in Europa maken te weinig gebruik van duurzaam aanbesteden

Uit een briefing van de Europese Commissie over duurzaam aanbesteden in de EU blijkt dat overheden onvoldoende gebruikmaken van de mogelijkheden om duurzame-, sociale en innovatiegerichte overwegingen op te nemen in aanbestedingen. 

...
Nieuws - 20 januari 2020

Kamerbrief De Jonge: grotere rol voor Rijksoverheid in continuïteitsborging jeugdzorg

In een Kamerbrief van 15 januari heeft minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de recente problematiek in de jeugdzorg uitgebreid aangekaart. Ook is toegezegd dat de Tweede Kamer in maart 2020 zal worden geïnformeerd over beleidsvoornemens die de problematiek moeten gaan verhelpen. Het ministerie van VWS zal hierbij een grotere rol gaan vervullen.

...
Nieuws - 17 december 2019

Input gevraagd voor Plan van Aanpak MVI 2021-2025

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een enquête gepubliceerd in het kader van maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). Het ministerie wil vernemen in hoeverre het concept speelt bij aanbestedende diensten.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Is het eisen van een keurmerk bij het aanbesteden van koffieautomaten toegestaan?

Het eisen van een keurmerk bij het aanbesteden van koffieautomaten is niet toegestaan. Dit volgt uit een uitspraak die het Europese Hof in mei 2012 deed tegen Nederland over de aanbesteding van koffieautomaten door de provincie Noord-Holland. Wel mogen de voor die milieukeur vastgelegde eisen gebruikt worden als technische specificatie.

...
EU Recht en beleid - 24 november 2022

Circulair aanbesteden

Aanbesteden kan een middel zijn om de circulaire economie tot stand te laten komen. Dat wordt gedaan door middel van circulair aanbesteden. Hierbij stelt men in de aanbesteding eisen wat betreft ecologisch ontwerp of hergebruik van benutte materialen. Op deze pagina vindt u algemene informatie over circulair aanbesteden alsmede Europese handvatten.

...
EU Recht en beleid - 13 september 2022

Innovatief aanbesteden

Decentrale overheden hebben steeds meer aandacht voor onderzoek en innovatief aanbesteden. Zij moeten de mogelijkheid krijgen om innovatieve producten en diensten aan te schaffen om toekomstige groei te bevorderen en de efficiëntie en kwaliteit van hun diensten te verbeteren. Dit kan onder meer door middel van een innovatiepartnerschap of de concurrentiegerichte dialoog. Onder meer in de aanbestedingsrichtlijnen (bijvoorbeeld Richtlijn 2014/24) wordt aandacht besteed aan innovatie.