De Europese Unie is in haar beleid veel bezig met het onderwerp digitalisering. In het kader van het programma ‘Digital Decade’ worden er steeds meer nieuwe regels ontwikkeld die moeten bijdragen aan een veilige en toekomstbestendige digitale samenleving. Ook in de afgelopen weken is er wat veranderd in de wereld van Europese regelgeving over digitalisering.
Europese Chipverordening
Op 21 september 2023 is de Europese Chipverordening in werking getreden. Deze verordening bevat verschillende maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de halfgeleiderindustrie in de Europese Unie wordt versterkt en dat de EU minder afhankelijk is van andere landen voor de productie van elektronische onderdelen op basis van halfgeleidermateriaal zoals diodes, transistors en in het bijzonder chips.
Chips zijn essentieel in de huidige samenleving. Je vindt ze niet alleen in smartphones, bankpassen en huishoudelijke apparaten maar ze spelen ook een onmisbare rol in de elektronische infrastructuur van onze gezondheidszorg, energievoorziening en de overheid. Ook voor decentrale overheden zijn chips belangrijk: denk bijvoorbeeld aan de chips die nodig zijn voor paspoorten en identiteitskaarten.
Gezien de veelheid aan toepassingen verwacht de halfgeleidersector dat de vraag naar chips tegen 2030 zal verdubbelen ten opzichte van 2022. De Chipverordening moet eraan bijdragen dat de EU deze verdubbeling aankan en geeft vorm aan de investering in technologisch leiderschap en productiecapaciteit.
Op deze pagina van Kenniscentrum Europa Decentraal wordt meer uitleg gegeven over de Europese Chipverordening.
Data Governance Verordening (DGA)
De Data Governance Verordening bevat een aantal maatregelen die gaan over het hergebruik van overheidsinformatie. Zo zijn er bijvoorbeeld voorwaarden voor het delen van informatie met ‘derde landen’ in de verordening opgenomen en worden er eisen gesteld aan de manier waarop gegevens worden beheerd. De verordening is in juni 2022 al in werking getreden maar is op 24 september 2023 pas echt van toepassing geworden. De aanloopperiode heeft betrokken partijen de tijd gegeven om zich aan de nieuwe regels aan te passen.
Kenniscentrum Europa Decentraal heeft in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek gedaan naar de verplichtingen die de Data Governance Verordening met zich meebrengt voor decentrale overheden. De resultaten zijn gepubliceerd in een impact analyse, die hier te vinden is.
Tijdlijn Digitalisering
Op de website van Kenniscentrum Europa Decentraal wordt een tijdlijn over de wet- en regelgeving op het gebied van digitalisering bijgehouden. Hier is te vinden welke relevante wet- en regelgeving er in werking treedt en welke voorstellen nu in behandeling zijn. De Tijdlijn Digitalisering kunt u hier vinden.
Bronnen
Digital sovereignty: European Chips Act enters into force today, persbericht van de Europese Commissie
European Data Governance Act, bericht van de Europese Commissie