Eén van de ambities van de Europese Commissie binnen de Digital Decade is dat alle Europese huishoudens tegen 2030 zijn aangesloten op een gigabitnetwerk: een verbinding waarlangs op hoge snelheid kan worden gecommuniceerd en gegevens uitgewisseld kunnen worden. De door de Commissie voorgestelde Verordening Gigabitinfrastructuur moet ervoor zorgen dat de uitrol van gigabitnetwerken sneller en goedkoper gaat verlopen. Op 5 december 2023 heeft de Raad van de EU zijn standpunt over deze verordening aangenomen. Daarin staan opvallende punten voor gemeenten.
Achtergrond van het voorstel
De Verordening Gigabitinfrastructuur moet de bestaande Richtlijn betreffende de verlaging van de breedbandkosten gaan updaten. Het doel is het faciliteren en stimuleren van de uitrol van hogesnelheidsnetwerken, zodat er in 2030 5G-dekking is in de hele Europese Unie. Omdat de voorganger van deze verordening een richtlijn was die moest worden omgezet in nationale regelgeving, ontstond er uiteenlopende nationale regelgeving. De voorgestelde verordening moet ervoor zorgen dat alle lidstaten dezelfde regels hanteren.
Op deze pagina van Kenniscentrum Europa Decentraal is meer te lezen over het voorstel van de Commissie.
Standpunt van de Raad
Op 5 december 2023 heeft de Raad van de EU zijn gemeenschappelijke standpunt bepaald over het voorstel. Dit standpunt laat zien wat de Raad wil wijzigen aan het voorstel. Dit kan de wetgevingsprocedure versnellen, omdat het Parlement zich beter kan voorbereiden op de onderhandelingen met de Raad. In het standpunt staan twee interessante punten voor decentrale overheden.
- Ten eerste wil de Raad een extra lange overgangsperiode voor kleine gemeenten. Er moet een periode van 24 maanden zitten tussen het moment dat de verordening in werking treedt en het moment dat de regels van toepassing worden. Voor gemeenten met minder dan 3.500 inwoners moet deze overgangsperiode met nog eens met twaalf maanden verlengd kunnen worden volgens de Raad. Zo hebben gemeenten die minder capaciteit en kennis in huis hebben vanwege hun omvang, toch genoeg tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regels.
- Ten tweede wil de Raad niet dat vergunningen stilzwijgend verleend kunnen worden. Een van de doelen van de verordening is het stroomlijnen van vergunningsprocedures en de Commissie had daarom in het voorstel opgenomen dat een aanvraag onder bepaalde voorwaarden stilzwijgend mag worden goedgekeurd. De Raad laat in het standpunt weten dit stilzwijgend goedkeuren te willen schrappen.
Vervolgstappen
Nu duidelijk is wat het standpunt van de Raad is, zullen de onderhandelingen over de definitieve tekst van de verordening tussen het Europees Parlement en de Raad van de EU beginnen. De Raad wil voor het einde van het jaar zoveel mogelijk vooruitgang boeken met deze onderhandelingen.
Bron
Verordening gigabitinfrastructuur: Raad bepaalt standpunt voor snellere uitrol van hogesnelheidsnetwerken in de EU, persbericht van de Raad van de EU
Meer informatie
Commissie stelt Gigabit Infrastructuur Verordening voor, Kenniscentrum Europa Decentraal
Connectiviteit, Kenniscentrum Europa Decentraal
Tijdlijn Digitalisering, Kenniscentrum Europa Decentraal