...
Nieuws - 23 oktober 2023

Consultatie: ESF en initiatief werkgelegenheid jongeren

De Europese Commissie vraagt om feedback over de Europees Sociaal Fonds (ESF), waaronder het Jongerenwerkgelegenheidsinitiatief (YEI). Het doel van de raadpleging is om relevante veranderingen op te nemen in het hernieuwde ESF+ programma.

...
Nieuws - 23 oktober 2023

Raad van State over stallen: van Nederlands stikstof naar Europese natuurgebieden

De Raad van State heeft over de verlening van natuurvergunningen voor melkveehouders geoordeeld. De conclusie is dat de natuurvergunningen onjuist zijn verleend op grond van een ontoereikende manier waarop stikstofemissies van stallen worden berekend. Deze manier voldoet niet aan de eisen van Europese wetgeving.

...
EU Rechtspraak - 16 oktober 2023

Moeten we een Europese subsidie terugvorderen als de ontvangende onderneming wordt verkocht?

Het Hof van Justitie heeft een uitspraak gedaan over de subsidieverplichtingen voor een onderneming die een EFRO-subsidie ontvangt. Volgens artikel 30 lid 4 Verordening nr. 1260/1999 moet er sprake zijn van een ‘belangrijke verandering’ om de subsidie terug te kunnen vorderen. Het Hof legt uit wanneer de verkoop van een ontvangende onderneming als ‘belangrijke verandering’ kan worden opgevat.

...
Nieuws - 2 oktober 2023

EU doelstellingen als evenwichtsnummer: tussen de vleermuis en de isolatieopgave

De Raad van State heeft een uitspraak gedaan over het geschil tussen Provincie Utrecht en het isolatiebedrijf IsoSun, die huizen en woningen isoleert. Vaak bevinden zich tussen de spouwmuren vleermuizen, die volgens de Habitatsrichtlijn moeten worden beschermd. De Raad van State concludeert dat IsoSun niet voldoende maatregelen heeft genomen om vleermuizen te beschermen.

...
Nieuws - 2 oktober 2023

REACH: Nieuwe EU-maatregelen ter beperking van microplastics

De Europese Commissie heeft nieuwe maatregelen aangenomen om bewust toegevoegde microplastics te beperken. Cosmetische producten zoals scrubs, tandpasta, maar ook kunstgras voor sportvelden mogen geen microplastics meer bevatten. Dit vermindert de plastic vervuiling en verbeterd het milieu.

...
Nieuws - 18 september 2023

Verenigd Koninkrijk weer deelnemer bij Horizon Europe en Copernicus

Het Verenigd Koninkrijk is vanaf 2024 weer deel van Horizon Europe en Copernicus. Vanaf dan kunnen decentrale overheden en andere partijen die onderzoeksprojecten in het kader van Horizon Europe uitvoeren, samenwerking met partners uit het Verenigd Koninkrijk aangaan.

...
Nieuws - 18 september 2023

Staat van de Unie: Waar moeten decentrale overheden op letten?

Energie, sociale zekerheid, digitalisering en economische ontwikkeling waren op 13 september 2023 de hoofdpunten van Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Deze onderwerpen kwamen tijdens haar jaarlijkse toespraak, de Staat van de Unie, in het Europees Parlement aan bod. Verder berichtte Von der Leyen ook over plannen voor de toekomst van de Europese Unie.

...
Nieuws - 11 september 2023

Aanmelding Access City Award 2024 open

Heeft jouw stad grote stappen gemaakt op het gebied van toegankelijkheid? Meld je aan voor de Access City Award vóór 18 september en maak kans op de hoofdprijs.