Nieuws

Publicatie: 6 maart 2023

Door: en


Zes Nederlandse regio’s maken al gebruik van het Just Transition Fund (JTF) om zich veerkrachtig op te kunnen stellen voor de energietransitie. Het JTF geeft cofinanciering die ten goede komt aan kwetsbare gebieden in lidstaten om te voorkomen dat een klimaatneutraal Europa negatieve economische gevolgen heeft. U kunt tot 17 maart 2023 uw mening geven over de communicatie en bewustwordingscampagne van dit programma.

Het Just Transition Fund

Het Just Transition Fund, soms ook het Fonds voor een rechtvaardige transitie genoemd, is een subsidieprogramma van de Europese Commissie dat kwetsbare regio’s op weg naar een klimaatneutraal Europa ondersteunt. Deze gebieden betreffen in het bijzonder de regio’s waarin de economie nauw verbonden is met fossiele brandstoffen. Decentrale overheden, bedrijven, kennisinstellingen en werkgever- en werknemersorganisaties maken aanspraak op JTF-gelden. Verder heeft de Commissie als onderdeel van het JTF ook het Just Transition Platform opgericht. Dit platform biedt ondersteuning aan lidstaten en regio’s bij de implementatie van het subsidieprogramma.

Meer weten over het JTF en andere Europese fondsen? Klik hier voor meer informatie.

Het JTF in Nederland

Het JTF-programma is inmiddels in Nederland van start gegaan. Zes Nederlandse regio’s ontvangen in totaal 623 miljoen euro aan cofinanciering, waarvan 330 miljoen euro naar de regio voor de regio Groningen-Emmen beschikbaar is gesteld. De regio’s IJmond, Groot-Rijnmond, West Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg ieder 58,5 miljoen euro. De aanvraagprocedures voor JTF-subsidies in deze zes regio’s zijn inmiddels geopend.

Raadpleging

De Commissie ontvangt graag uw feedback op de communicatie van het JTF. U kunt hierop uw input geven door middel van een enquête via deze link. Deze raadpleging helpt het Just Transition Platform met het ontwikkelen van richtlijnen en praktische tips over de communicatie van het programma. U kunt de enquête invullen tot en met 17 maart 2023.

Bron

Share our views on just transition communication and awareness-raising, Europese Commissie

Meer informatie

Just Transition Fund, Kenniscentrum Europa Decentraal
Eurocommissaris en ministers lanceren JTF-subsidieprogramma van 623 miljoen, Kenniscentrum Europa Decentraal
Just Transition Platform, Europese Commissie