...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Moeten wij een DAEB-besluit toetsen aan de Gids DAEB?

Onze provincie wil een DAEB aanwijzen volgens het DAEB-vrijstellingsbesluit. Moeten wij ons DAEB-aanwijzingsbesluit toetsen aan de gids van de Europese Commissie over de toepassing van DAEB?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Hoe berekenen wij de integrale kostprijs op basis van de Wet Markt & Overheid?

Onze gemeente is van plan om een gebouw in eigendom van de gemeente te verkopen of verhuren. De boekwaarde van het gebouw is nihil, waardoor er niet op wordt afgeschreven. Hoe berekenen wij nu op basis van de Wet Markt & Overheid de integrale kostprijs van het gebouw, dat wij moeten doorberekenen aan de huurder of koper?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Kan een gemeente aan één woningcorporatie steun verlenen op basis van de de-minimisverordening voor diensten van algemeen economisch belang én op basis van de Woningwet?

Op basis van de Woningwet heeft onze gemeente een woningcorporatie belast met een dienst van algemeen economisch belang, afgekort DAEB. Daarnaast is onze gemeente van plan om dezelfde onderneming te belasten met een aanvullende DAEB, om sociale huurwoningen aardgasvrij of aardgasarm te maken. Kan voor deze aanvullende DAEB steun worden verleend op basis van de DAEB de-minimisverordening? Zo ja, welke voorwaarden gelden voor het aanwijzen van deze DAEB?

...
Praktijkvraag - 18 september 2023

Moeten de kosten van het wegslepen van voertuigen doorberekend worden aan de eigenaar?

Onze gemeente heeft een eigen sleepdienst voor het slepen van voertuigen. Wij willen hier eigenlijk een overheidsbedrijf van maken. Nu versleept het bedrijf alleen voertuigen in opdracht van de gemeente, bijvoorbeeld als die verkeerd zijn geparkeerd. Idee is dat, na de verzelfstandiging, ook inwoners er gebruik van kunnen maken als bijvoorbeeld hun auto stuk is. Waar moeten wij op letten met het oog op de Wet Markt en Overheid?

...
EU Recht en beleid - 5 september 2023

Altmark-arrest

Compensatiesteun door (decentrale) overheden aan een onderneming voor het verrichten van een Dienst van Algemeen Economisch Belang (DAEB) kan noodzakelijk zijn voor het waarborgen van publieke dienstverlening.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Mededinging in het sociaal domein

Gemeenten hebben onder wetgeving in het sociale domein de verantwoordelijkheid ondersteuning te bieden aan inwoners. Bijvoorbeeld onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de Participatiewet.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Mededinging en DAEB

Het Europese mededingingsrecht focust zich primair op het gedrag van ondernemingen. Denk hierbij aan het kartelverbod van artikel 101 VWEU en het misbruikverbod van artikel 102 VWEU.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Kartelverbod

Artikel 101 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU) bepaalt dat kartelvorming door ondernemingen verboden is. Het wegnemen van concurrentie door een kartel is namelijk schadelijk voor consumenten en economische groei.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Algemeen belang besluit

Gemeenten, provincies en waterschappen moeten zich in principe houden aan de regels vastgelegd in de Wet Markt en Overheid (Wet M&O). Deze wet is echter niet van toepassing op economische activiteiten die platsvinden in het algemeen belang.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Gedragsregels Markt en Overheid

Decentrale overheden die economische activiteiten verrichten moeten zich houden aan de gedragsregels Markt en Overheid, die zijn opgenomen in de Mededingingswet

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Concentratietoezicht

Als één of meerdere bedrijven een overgroot deel van een bepaalde markt in handen hebben, kan dit een negatieve invloed hebben op de mededinging. Fusies, overnames van ondernemingen en de oprichting van joint ventures die boven bepaalde omzetgrenzen uitkomen, moeten daarom worden gemeld bij de Europese Commissie of bij de Autoriteit Consument en Markt.