...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Kernbegrippen

Ter waarborging van eerlijke concurrentie binnen de EU bestaan er Europese en Nederlandse mededingingsregels. Het mededingingsrecht kent bepaalde begrippen die relevant zijn voor het bepalen van de concurrentie op de markt.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Europees mededingingsrecht

Decentrale overheden kunnen met Europees/nationaal mededingings- recht te maken krijgen als zij zich op de markt begeven.

...
Praktijkvraag - 3 mei 2023

Integrale kostprijs doorberekenen bij exploitatie fietsenstalling?

Onze gemeente exploiteert een bewaakte fietsenstalling en wil de stalling van fietsen kosteloos aanbieden. Is het exploiteren van een fietsenstalling een economische activiteit? En zo ja, is de gemeente in dat geval altijd verplicht de integrale kosten door te berekenen voor het aanbieden van plekken in de fietsenstalling?

...
Nieuws - 18 februari 2019

Wet Markt & Overheid: recente rechtspraak over het nemen van algemeen belang besluiten

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) heeft afgelopen december uitspraak gedaan in twee zaken over de Wet Markt & Overheid. De algemeen belang besluiten van de gemeenten zijn hierbij vernietigd. De betrokken gemeenten krijgen wel de mogelijkheid een nieuw besluit te nemen met inachtneming van de aanwijzingen in de uitspraak.

...
Nieuws - 1 juli 2019

Regels Wet Markt & Overheid verlengd

Overheidsorganisaties die economische activiteiten verrichten moeten zich nog steeds aan de Wet Markt & Overheid houden. Per 1 juli is de werkingsduur van de regels van de Wet Markt & Overheid twee jaar verlengd tot 1 juli 2021. 

...
EU Recht en beleid - 23 maart 2023

Vrijstellingen mededinging

Decentrale overheden die als onderneming op de markt treden, kunnen samenwerken met andere ondernemingen. Bijvoorbeeld door middel van technologieoverdracht of inkoopafspraken. Hierdoor kan er sprake zijn van een schending van het kartelverbod.

...
EU Recht en beleid - 23 maart 2023

Misbruikverbod

Onder Europese regelgeving mogen ondernemingen geen misbruik maken van hun machtspositie. Dit geldt ook voor (decentrale) overheden wanneer zij als onderneming op de markt optreden.

...
Nieuws - 6 september 2021

ACM in hoger beroep in zaak exploitatiebijdrage gemeente

Kan de exploitatiebijdrage van een gemeente buiten beschouwing worden gelaten voor het berekenen van de integrale kosten? De gemeente Heumen en de ACM zijn het oneens over de toepassing van de Wet Markt & Overheid. De ACM wil nu een principiële uitspraak van het College van Beroep in het bedrijfsleven.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Moeten decentrale overheden die na privatisering van publieke taken publieke belangen met overheidsingrijpen willen waarborgen rekening blijven houden met de mededingingsregels?

Decentrale overheden die na privatisering van publieke taken met overheidsingrijpen publieke belangen willen waarborgen, moeten rekening blijven houden met de mededingingsregels. Dit kan geconcludeerd worden uit zaak C-518/11 UPC Nederland BV tegen de gemeente Hilversum. Advocaat-Generaal (AG) Villalón heeft hierover eind april 2013 het Hof van Justitie EU geadviseerd.