...
Nieuws - 15 december 2020

Publicatie EU-wijzer voor provincies over hernieuwbare energie

De tweede editie van het EU-wijzer magazine gaat over hernieuwbare energie. Provincies hebben een grote rol en stevige ambities in de transitie naar hernieuwbare energie. Deze EU-wijzer gaat in op relevante Europese beleidsplannen en wetgeving en vermeldt welke nieuwe Europese strategieën eraan komen. Verschillende bronnen van hernieuwbare energie komen aan bod. Het magazine geeft ook inzicht in de kansen voor Europese financiering van hernieuwbare energieprojecten. Interviews en columns illustreren hoe provincies in de praktijk bezig zijn met de energietransitie.

...
Nieuws - 26 oktober 2020

Strategie voor duurzame chemische stoffen voor een gifvrij milieu

De vervuiling van lucht, water en land moet tot nul worden gebracht. Dat is het doel van de Strategie voor Duurzame Chemische Stoffen. Met deze strategie wil de Europese Commissie mens en milieu beter beschermen tegen gevaarlijke chemische stoffen. 

...
Nieuws - 13 oktober 2020

Publicatie EU-wijzer voor provincies met alle plannen voor een duurzame agrofoodsector

Europese plannen voor de landbouw en voedselproductie raken direct het dagelijks werk in de provincies. In het EU-wijzer magazine zijn alle Europese ontwikkelingen op het gebied van agrofood overzichtelijk bijeengebracht. Het magazine is een gezamenlijke uitgave van Kenniscentrum Europa decentraal en het Huis van de Nederlandse Provincies.

...
Nieuws - 26 oktober 2020

Europese Methaanstrategie voor een methaanvrij Europa

De uitstoot van methaan moet verminderd worden om de Europese klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 te halen. Daarom heeft de Europese Commissie op 14 oktober de Europese Methaanstrategie voorgesteld. Het gaat om maatregelen voor de energie-, landbouw- en afvalsector.

...
Nieuws - 14 september 2020

Europese Commissie vraagt feedback op energie gerelateerde richtlijnen

De Europese Commissie vraagt feedback op drie energie gerelateerde regelingen en richtlijnen. Twee daarvan zijn feedbackrondes voor bestaande richtlijnen: de richtlijn hernieuwbare energie en de richtlijn energie efficiëntie. De derde openbare raadpleging betreft de nieuwe offshore-strategie voor hernieuwbare energie.

...
Nieuws - 21 september 2020

De Europese Commissie vraagt feedback voor actieplan biologische landbouw

De Europese Commissie houdt een openbare raadpleging over het toekomstige actieplan voor biologische landbouw. Biologische landbouw is belangrijk voor het verwezenlijken van de Europese Green Deal. Hoe kunnen (decentrale) overheden sturen op een omslag van de landbouwsector?

...
Nieuws - 24 september 2020

Europese Commissie vraagt feedback op de Ecodesignrichtlijn

Meer aandacht voor het ecologische ontwerp van producten in de EU. Dat is één van de doelen van het actieplan voor een circulaire economie van de Europese Commissie. De Ecodesignrichtlijn zal worden herzien, om producten die in Europa op de markt worden gebracht te verduurzamen.

...
Nieuws - 22 juni 2020

Comité van de Regio’s richt werkgroep Green Deal Going Local op

Het Comité van de Regio’s heeft een werkgroep ‘Green Deal Going Local’ opgericht. De werkgroep moet ervoor zorgen dat de Green Deal wordt vertaald in tastbare projecten en directe financiering voor regionale overheden. De werkgroep bestaat uit 13 lokale en regionale vertegenwoordigers, waaronder de Nederlandse Tjisse Stelpstra.

...
Nieuws - 29 juni 2020

Akkoord over groene investeringscriteria

Het Europees Parlement en de Raad zijn akkoord met de groene taxonomieverordening, die criteria vaststelt die duidelijk moeten maken welke activiteiten als ‘groen’ of ‘duurzaam’ mogen worden aangemerkt. Dit moet zogenoemde ‘greenwashing’ voorkomen en groene investeringen stimuleren.