...
Nieuws - 23 april 2019

Verplichting e-factureren vanaf heden van kracht

Afgelopen donderdag (18 april 2019) zijn de nieuwe aanbestedingsregels rond e-factureren van kracht geworden. Vanaf deze datum moeten overheidsorganisaties elektronische facturen kunnen ontvangen en verwerken.

...
Nieuws - 8 april 2019

Strengere regels voor verwerking niet-persoonsgebonden gegevens

In november 2018 heeft de EU een verordening aangenomen over het vrij verkeer van niet-persoonsgebonden gegevens. Het stellen van locatievereisten aan het verwerken van gegevens is niet zomaar meer toegestaan. De regels moeten vanaf 4 juni 2019 worden toegepast.

...
Nieuws - 8 april 2019

Raad van State: verruiming bevoegdheden burgemeester geen oplossing voor ondermijning

Op verzoek van minister Grapperhaus van Justitie heeft de Raad van State een advies gepubliceerd met betrekking tot ondermijning. Het verzoek van de minister volgde op een oproep van burgemeesters om binnen hun functie meer bevoegdheden te krijgen om ondermijning van het openbaar bestuur tegen te gaan.

...
Nieuws - 8 april 2019

Kabinet deelt eerste ervaringen met Uitvoeringswet AVG (UAVG)

Vorige week heeft het kabinet de eerste ervaringen met de Uitvoeringswet AVG (UAVG) gedeeld. Met deze wet, die op 16 mei 2018 is aangenomen, zijn enkele nationaalrechtelijke voorzieningen getroffen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

...
Nieuws - 4 februari 2019

De Autoriteit Persoonsgegevens: controles en onderzoek naar de naleving van de AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving van de privacywetgeving: organisaties die zich niet aan de verplichtingen houden kunnen fikse boetes krijgen. Waar heeft de Autoriteit Persoonsgegevens zich de afgelopen tijd mee bezig gehouden en welke controles kunnen decentrale overheden nog verwachten?

...
Nieuws - 21 januari 2019

Europese digitale infrastructuur op koers om binnen vijf jaar te verdubbelen

Dat blijkt uit de nieuwste Outlook 2019 van Digital Gateway to Europe. De presentatie vond plaats tijdens de KickStart Europe-conferentie in Amsterdam. Het jaarlijkse rapport is geïnitieerd door Digital Gateway to Europe en mede uitgevoerd door onderzoek partners PB7 en CBRE.

...
Nieuws - 14 januari 2019

Europese toezichthouders publiceren nieuwe AVG-richtlijnen

Eind 2018 heeft de European Data Protection Board (EDPB) twee nieuwe richtlijnen ter consultatie gepubliceerd. Een van deze richtlijnen gaat in op de territoriale reikwijdte van de Algemene verordening gegevensbescherming.

...
EU Rechtspraak - 28 februari 2023

Vallen juridische analyses onder de definitie van ‘persoonsgegevens’ en moet een overheid de burger hier toegang toe verlenen?

Juridische analyses door de overheid, op basis waarvan zij een beslissing neemt over de rechtspositie van een burger, vallen niet onder de definitie van ‘persoonsgegevens’ uit de Europese Privacyrichtlijn. Een overheid hoeft daarom de burger ook geen toegang te geven tot dergelijke interne analyses. Tot deze conclusie kwam het Europese Hof van Justitie onlangs in een Nederlandse vreemdelingenzaak.