×

Europees recht en beleid

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Gunningscriteria

Nadat de aanbestedende dienst heeft bepaald of inschrijvers aan de uitsluitingsgronden en geschiktheidseisen voldoen kan de aanbestedende dienst bepalen welke inschrijver het beste aanbod heeft gedaan. Alvorens over te gaan tot gunning, dient de aanbestedende dienst de gunningscriteria op te stellen. Op deze pagina wordt uitgelegd waar de aanbestedende dienst in ieder geval op moet letten bij het opstellen en toepassen van de gunningscriteria.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Selectiecriteria

Naast de mogelijkheid om bepaalde inschrijvers uit te sluiten van een aanbestedingsprocedure op grond van de uitsluitingsgronden, kunnen aanbestedende diensten besluiten om niet alle bedrijven toe te laten zich in te schrijven voor de geplaatste overheidsopdracht. De aanbestedende dienst beperkt dan het aantal gegadigden tot drie of vijf en nodigt hen vervolgens uit om zich in te schrijven. Om tot een selectie te komen stelt de aanbestedende dienst een aantal selectiecriteria op. Hier zijn de aanbestedingsbeginselen op van toepassing. Op deze pagina wordt uitgelegd waar deze selectie precies uit bestaat, wanneer aanbestedende diensten deze criteria kunnen toepassen en welke criteria toegestaan zijn.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Uitsluitingsgronden

Voor deelname aan overheidsopdrachten gelden strikte voorwaarden op basis waarvan ondernemers kunnen worden uitgesloten van deelname. Aan de hand van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument en onder meer de Gedragsverklaring Aanbesteden kunnen decentrale overheden controleren of ondernemers moeten worden uitgesloten. Zo wordt gewaarborgd dat gemeenten, provincies en waterschappen zaken doen met betrouwbare ondernemers. Op deze pagina wordt uitgelegd welke uitsluitingsgronden er zijn.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Aankondigen en bekendmaken

Wanneer de waarde van een overheidsopdracht boven de Europese drempelbedragen uit komt, moet de aanbestedende dienst behoudens uitzonderingen de voorgenomen opdracht en de gunning ervan aankondigen. Deze opdrachten moeten via een transparante procedure worden aanbesteed, waarvoor bepaalde eisen gelden. Het doel van een aankondiging vooraf is om duidelijk te maken aan de markt dat de aanbestedende dienst voornemens is om een opdracht te gunnen en om marktpartijen uit te nodigen om mee te doen aan de procedure. Het doel van de aankondiging na afloop van de aanbesteding, is om kenbaar te maken of en zo ja aan welke onderneming de opdracht is gegund. Dit is mede van belang in het kader van de rechtsbescherming. Op deze pagina leest u meer over de verschillende manieren van aankondiging en bekendmaken, evenals over de plaatsing en motivering hiervan.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Privacy

Wanneer decentrale overheden een overheidsopdracht aanbesteden, moeten ze ook rekening houden met de privacyregels. Hoe kan er dan bij aanbestedingen worden voldaan aan de eisen uit de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG)? En hoe zorgt een decentrale overheid ervoor dat er wordt voldaan aan de transparantieverplichtingen van de aanbesteding, zonder dat er onnodig privacygevoelige informatie publiek kenbaar wordt gemaakt? Onderstaande pagina gaat hier uitgebreid op in.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

E-aanbesteden

Elektronisch aanbesteden, ofwel e-aanbesteden, houdt in dat overheden tijden een aanbestedingsprocedure gebruikmaken van op ICT-technologie gebaseerde communicatie- en verwerkingsprocessen. De verschillende fases van een aanbestedingsprocedure, zoals de bekendmaking van een aankondiging, het verstrekken van aanbestedingsdocumenten en het indienen van inschrijvingen, dienen elektronisch te worden doorlopen. Als het gaat om e-aanbesteden wordt er ook wel eens gesproken over digitaal aanbesteden. Op deze pagina wordt verder ingegaan op de verplichting tot e-aanbesteden en op de regels omtrent e-factureren.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Voorbereiding aanbesteding

Een aanbesteding moet zorgvuldig worden voorbereid. Zo kan er een maximaal resultaat bereikt worden. Daarnaast is goede voorbereiding belangrijk om te voorkomen dat er tijdens de aanbestedingsprocedure nog wijzigingen moeten worden doorgevoerd, er achteraf geconcludeerd moet worden dat een verkeerde aanbestedingsprocedure is gekozen of er een heraanbesteding moet plaatsvinden.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

CPV

Aanbestedende diensten zijn verplicht om bij de aanbesteding van een overheidsopdracht het classificatiesysteem van de Common Procurement Vocabulary (CPV) toe te passen. Dit blijkt voor veel decentrale overheden nog best een lastige vraag. Op deze pagina gaan we in op de werking van de CPV-code.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Aanbestedingsplicht

In dit sub-dossier leest u meer over de aanbestedingsplicht voor decentrale overheden. Als het gaat om een overheidsopdracht of concessie boven de Europese drempelwaarde bestaat er namelijk een aanbestedingsplicht.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Van aankondiging tot gunning

Een Europese aanbestedingsprocedure begint doorgaans met de aankondiging, eventueel nadat een vooraankondiging is gepubliceerd om marktpartijen op een aanstaande aanbesteding te attenderen. Hiermee laat de aanbestedende dienst aan de markt weten dat zij voornemens is een overheidsopdracht te gunnen. Ondernemers worden hiermee uitgenodigd om een inschrijving in te dienen of een verzoek tot deelname te doen. In dit sub-dossier wordt de procedure vanaf de aankondiging tot gunning van de opdracht uiteengezet.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Concurrentiegerichte dialoog

Een aanbestedende dienst kan bij bijzonder complexe opdrachten, zoals omvangrijke projecten voor geïntegreerde vervoersinfrastructuur of een opdracht voor een groot computernetwerk, gebruik maken van de concurrentiegerichte dialoog. Het is nodig dat er innovatieve oplossingen vereist zijn en er niet gegund kan worden zonder voorafgaande onderhandelingen. Hier leest u meer over deze aanbestedingsprocedure.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Prijsvragen

Decentrale overheden kunnen bij aanbestedingsprocedures prijsvragen en competities uitschrijven. Dit houdt in dat de aanbestedende dienst meerdere deelnemers plannen of ontwerpen laat indienen om één of meer van deze plannen of ontwerpen door een jury te laten selecteren als ‘beste’. Prijsvragen kunnen alleen worden toegepast bij opdrachten voor diensten.