×

Europees recht en beleid

...
EU Recht en beleid - 21 maart 2023

Technisch of functioneel specificeren

Aanbestedende diensten zijn verplicht om technische of functionele specificaties in de aanbestedingsstukken op te nemen. Daarin beschrijft de aanbestedende dienst de kenmerken waaraan werken, leveringen of diensten moeten voldoen (artikel 42 en bijlage VII Richtlijn 2014/24). Dit zijn de technische specificaties. Bij functionele specificaties beschrijft de aanbestedende dienst het beoogde doel of resultaat van de aanbesteding. Op deze pagina leest u hoe een aanbestedende dienst dergelijke specificaties kan omschrijven.

...
EU Recht en beleid - 20 maart 2023

Alleenrecht

Decentrale overheden kunnen bij overheidsopdrachten voor leveringen, werken of diensten een alleenrecht verlenen (ook wel exclusief, uitsluitend of bijzonder recht genoemd). De partij aan wie dat alleenrecht wordt verleend is dan exclusief bevoegd om het werk, de levering of de dienst uit te voeren. Er kan in dergelijke gevallen een afwijkend of zelfs geen Europees aanbestedingsregime gelden. Zo wordt een opdracht aan de markt onttrokken. Voor een alleenrecht gelden echter wel bepaalde voorwaarden. Op deze pagina wordt ingegaan op de terminologie, gevolgen en voorwaarden van alleenrechten en worden enkele voorbeelden gegeven van situaties waar alleenrechten worden toegepast.

...
EU Recht en beleid - 10 maart 2023

Uitgesloten opdrachten

Decentrale overheden hoeven niet alle overheidsopdrachten Europees aan te besteden. Richtlijn 2014/24 kent namelijk enkele uitgesloten opdrachten. Hoewel deze opdrachten uitgesloten zijn van de toepassing van de aanbestedingsplicht, blijven de Europese verdragsbeginselen van toepassing. Op deze pagina worden de uitgesloten opdrachten uiteengezet. Daarnaast gaan we in op de uitzonderingsgronden die ook kunnen voorkomen, maar bij decentrale overheden minder vaak voor komen.

...
EU Recht en beleid - 22 februari 2023

Vervoer en aanbesteden

Bij het uitvoeren van taken op het gebied van (openbaar) vervoer door decentrale overheden kunnen Europese aanbestedingsregels relevant zijn. Deze pagina gaat verder in op hoe de aanbestedingsregels hierin voorbij komen.

...
EU Recht en beleid - 1 februari 2023

Publiekrechtelijke instelling

De aanbestedingsregels zijn alleen van toepassing op aanbestedende diensten. Hier vallen ook publiekrechtelijke instellingen onder. Maar wat zijn dit precies? Dat leest u op deze pagina.

...
EU Recht en beleid - 1 februari 2023

Aanbestedende dienst

Voordat antwoord kan worden gegeven op de vraag of er een aanbestedingsplicht bestaat moet worden nagegaan of we te maken hebben met een aanbestedende dienst. Op deze pagina leest u meer over het begrip ‘aanbestedende dienst’.

...
EU Recht en beleid - 24 november 2022

Circulair aanbesteden

Aanbesteden kan een middel zijn om de circulaire economie tot stand te laten komen. Dat wordt gedaan door middel van circulair aanbesteden. Hierbij stelt men in de aanbesteding eisen wat betreft ecologisch ontwerp of hergebruik van benutte materialen. Op deze pagina vindt u algemene informatie over circulair aanbesteden alsmede Europese handvatten.

...
EU Recht en beleid - 13 oktober 2022

Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft veel gevolgen voor decentrale overheden op gebieden zoals energielevering, aanbesteding en asiel. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.

...
EU Recht en beleid - 28 september 2022

Inburgering

Vanaf 1 januari 2022 is de nieuwe Wet inburgering 2021 in werking getreden. Deze nieuwe wet geeft gemeenten meer regie en verantwoordelijkheid voor de inburgering van asielzoekers.

...
EU Recht en beleid - 13 september 2022

Innovatief aanbesteden

Decentrale overheden hebben steeds meer aandacht voor onderzoek en innovatief aanbesteden. Zij moeten de mogelijkheid krijgen om innovatieve producten en diensten aan te schaffen om toekomstige groei te bevorderen en de efficiëntie en kwaliteit van hun diensten te verbeteren. Dit kan onder meer door middel van een innovatiepartnerschap of de concurrentiegerichte dialoog. Onder meer in de aanbestedingsrichtlijnen (bijvoorbeeld Richtlijn 2014/24) wordt aandacht besteed aan innovatie.

...
EU Recht en beleid - 25 augustus 2022

Integratie en inburgering

De Europese Unie is actief op gebieden met betrekking tot integratie en inburgering, bijvoorbeeld met actieplannen voor sociale integratie. Op deze pagina leest u meer daarover.

...
EU Recht en beleid - 11 juli 2022

Vervoer

Decentrale overheden krijgen te maken met de aanbestedingsrichtlijn als zij het openbaar vervoer in hun gebied regelen. Het contracteren hiervan gebeurt vaak door middel van concessies. Via een concessie kan een vervoersbedrijf bus-, tram- of treintrajecten of parkeerterreinen exploiteren. Behalve met (Europees) aanbesteden kunnen decentrale overheden ook bij het contracteren van vervoer te maken krijgen met het (quasi-)inbesteden van openbaar vervoer en contractvervoer. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze onderwerpen, maar ook over het aanbesteden van spoorvervoer en duurzame aspecten die bij vervoersaanbestedingen komen kijken.