×

Europees recht en beleid

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Innovatiepartnerschap

Om te voorzien in de behoefte aan innovatieve oplossingen en ideeën, kan het voor gemeenten, provincies en waterschappen raadzaam zijn de markt te betrekken bij dit denkproces. Wanneer decentrale overheden nieuwe, innovatieve producten, werken of diensten willen aankopen die nog niet op de markt beschikbaar zijn, kunnen zij de procedure voor het innovatiepartnerschap volgen.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Procedure voor onderhandeling zonder bekendmaking

De onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking is één van de Europese aanbestedingsprocedures. Deze procedure biedt decentrale overheden de mogelijkheid om intensief te onderhandelen met inschrijvers. Er hoeft geen vooraankondiging van de opdracht te worden gedaan en er zijn geen voorgeschreven termijnen. Daarnaast kan de overheidsopdracht direct aan een voorkeurspartij gegund worden.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Niet-openbare procedure

Een aanbestedende dienst kan bij een aanbestedingsprocedure kiezen voor de niet-openbare procedure. De aanbestedende dienst plaatst een oproep tot mededinging, waarop iedere geïnteresseerde ondernemer (gegadigde) een aanvraag tot deelneming kan indienen. Vervolgens kunnen alleen de door de aanbestedende dienst aangezochte ondernemers zich inschrijven (artikel 28 lid 2 Richtlijn 2014/24).

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Mededingingsprocedure met onderhandeling

De mededingingsprocedure met onderhandeling is één van de Europese aanbestedingsprocedures. Deze procedure mag alleen onder bepaalde omstandigheden toegepast worden, bijvoorbeeld als de openbare of niet-openbare procedure zonder onderhandelingen waarschijnlijk niet tot bevredigende resultaten zou leiden. Dit is het geval wanneer de aanbestedende dienst een complexe aankoop doet, bijvoorbeeld voor een groot ICT-project.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Openbare procedure

De openbare procedure mag altijd worden toegepast bij opdrachten boven de Europese drempelwaarde en bestaat uit één ronde. Wanneer een aanbestedende dienst bij een aanbesteding kiest voor deze procedure, moet er een oproep tot mededinging worden geplaatst. Dit gebeurt door middel van een openbare aankondiging. Onderhandelen met inschrijvers is niet toegestaan.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Samenwerking

Decentrale overheden werken vaak samen bij aanbestedingen. Hierbij speelt het Europese aanbestedingsrecht ook een rol. Voor de toepassing van het aanbestedingsrecht maakt het geen verschil of de opdrachtnemer privaat dan wel publiek is. Het aanbestedingsrecht kent wel een aantal uitzonderingen. Hier kunt u meer over lezen op onderstaande pagina.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Percelen

Decentrale overheden mogen opdrachten apart aanbesteden door ze te verdelen in percelen (artikel 46 lid 1 Richtlijn 2014/24). In artikel 1.5 lid 3 van de Aanbestedingswet 2012 is hier zelfs een verplichting voor opgenomen: “Een aanbestedende dienst of een speciale-sectorbedrijf deelt een opdracht op in meerdere percelen, tenzij hij dit niet passend acht, in welk geval de aanbestedende dienst of het speciale-sectorbedrijf dit motiveert in de aanbestedingsstukken”.

Op deze pagina kunt u meer lezen over percelen en het bepalen van de waarde van opdrachten.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Marktconsultatie

Overheden kopen veel goederen en diensten in, variërend van jeugdzorg tot gebouwonderhoud en van bomen en planten tot software. Aanbestedende diensten hebben daarom geregeld behoefte aan informatie voordat zij een aanbestedingsprocedure beginnen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de aanschaf van complexe producten of projecten met hoge risico’s. Een marktconsultatie kan dan uitkomst bieden. Er zitten echter wel aanbestedingsrechtelijke gevolgen aan een marktconsultatie. Hieronder vindt u uitleg over wat er kan, wat er mag en wat de beperkingen zijn.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Splitsen en clusteren

Aanbestedende diensten kunnen er in bepaalde gevallen voor kiezen overheidsopdrachten te splitsen of juist te clusteren. Wat houdt dit precies in? Het splitsen van overheidsopdrachten wil zeggen dat deze wordt opgedeeld in verschillende, kleinere onderdelen (percelen) die afzonderlijk kunnen worden gegund aan inschrijvende partijen. Deze percelen vormen samen het geheel van één overheidsopdracht. Het clusteren van opdrachten wil zeggen dat meerdere opdrachten worden samengevoegd tot één grotere overheidsopdracht die kan worden gegund aan één inschrijver. Op deze pagina leest u hier meer over.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Aanbestedingsregels Verenigd Koninkrijk

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk officieel de Europese Unie verlaten. Dat betekent dat de aanbestedingsregels niet meer voor dat land gelden zoals voorheen. Welke regels er wel gelden voor het VK leest u op onderstaande pagina

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Gemengde opdracht

Wanneer een overheidsopdracht elementen bevat die binnen de toepassingssfeer van meer dan één soort opdracht vallen (werken, leveringen en diensten), is er sprake van samenloop van opdrachten. Dat kan verschillende vragen oproepen. Op deze pagina leest u meer over wat een gemengde opdracht is, welke vragen dit oproept en het antwoord hierop.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Werk, levering of dienst

De Europese aanbestedingsrichtlijnen maken onderscheid tussen drie verschillende soorten overheidsopdrachten: voor werken, leveringen en diensten. Het is belangrijk om dit verschil te maken, omdat de hoogte van het drempelbedrag verschilt. De drempelwaarde voor werken ligt namelijk hoger dan die voor diensten en leveringen. Op deze pagina wordt hier verder op in gegaan en geven we een aantal praktische voorbeelden van de classificatie van overheidsopdrachten.