Leges
Op deze pagina wordt besproken wat leges zijn en welke invloed de Dienstenrichtlijn daarop heeft. Daarbij zal ook worden ingegaan op het verbod op kruissubsidiëring.
Met behulp van de Staatssteun Calculator van Europa decentraal kunnen decentrale overheden eenvoudig berekenen wat het daadwerkelijke steunelement is.
OntdekkenOp deze pagina wordt besproken wat leges zijn en welke invloed de Dienstenrichtlijn daarop heeft. Daarbij zal ook worden ingegaan op het verbod op kruissubsidiëring.
Decentrale overheden kunnen de toegang tot of de uitoefening van diensten niet zomaar afhankelijk stellen van alle eisen. Ook is onder de Dienstenrichtlijn het invoeren van een vergunningstelsel aan bepaalde eisen onderworpen. Op deze pagina zal worden ingegaan op de eisen die zijn toegestane en verboden eisen. Ook zal het onderscheid tussen eisen die worden opgelegd aan dienstverleners die zich permanent vestigen en die tijdelijk diensten in een andere lidstaat aanbieden worden verduidelijkt.
De dienstenrichtlijn stelt eisen aan de verlening van vergunningen, vergunningsstelsels en -voorwaarden voor dienstverlening. Ook zijn sommige vereisten voor de uitoefening van diensten verboden, zoals discriminatoire vereisten, verboden.
De Dienstenrichtlijn brengt in het kader van administratieve vereenvoudiging, naast de verplichting voor decentrale overheden om hun wet- en regelgeving op mogelijke belemmeringen te screenen en zo nodig aan te passen, ook andere gevolgen met zich mee. Eén daarvan is de inrichting van een centraal elektronisch loket.
Wetgeving onder de vlag van ‘voorschriften voor ruimtelijke ordening’ kan eisen bevatten waarmee dienstenactiviteiten specifiek worden gereguleerd. In die gevallen valt de wetgeving onder de Dienstenrichtlijn. Op deze pagina kunt u lezen wanneer een regeling op het gebied van ruimtelijke ordening wel onder de Dienstenrichtlijn valt en wanneer niet. Daarnaast kunt u lezen wanneer regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening die onder de Dienstenrichtlijn valt te rechtvaardigen is.
Artikel 51 en 52 VWEU (voor vrij verkeer van diensten in samenhang met artikel 62) bevatten uitzonderingen voor beperkingen op het vrij verkeer van personen en diensten. Decentrale overheden moeten hiermee rekening houden.
Er zijn diensten die niet onder het toepassingsbereik van de Dienstenrichtlijn vallen. Wanneer er sprake is van een uitzonderingsgeval, hoeven decentrale overheden geen rekening te houden met de Dienstenrichtlijn. Op deze pagina wordt besproken welke diensten dit betreft.
Binnen de Europese Unie geldt dat burgers van lidstaten vrij zijn om in andere lidstaten diensten te verrichten, wat verankerd is in artikel 56 VWEU en verder.
De interne markt is één van de pijlers van de Europese Unie. Het heeft een ruimte gecreëerd zonder binnengrenzen. Het doel van de interne markt is het stimuleren van de concurrentie, Decentrale overheden dienen rekening houden met wet- en regelgeving op dit gebied. Op deze pagina vindt u meer informatie over de interne markt.
Decentrale overheden krijgen in de praktijk te maken met de onderstaande grondbeginselen van het vrij verkeer. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze grondbeginselen.
Voor vrij verkeer binnen de Europese Unie zijn enkele grondbeginselen van belang, zoals het verbod op directe of indirecte discriminatie. Het vrij verkeer hangt sterk samen met de Europese interne markt.
Decentrale overheden moeten zorgen dat diensterverleners zich onbelemmerd in Nederland kunnen vestigen of tijdelijk diensten kunnen verrichten.