×

Europees recht en beleid

...
EU Recht en beleid - 5 maart 2024

Grensoverschrijdende arbeid

Door het vervagen van de grenzen binnen de EU krijgen decentrale overheden steeds vaker te maken met uitgezonden of gedetacheerde werknemers.

...
EU Recht en beleid - 15 februari 2024

Procedure en formulieren

Maakt u als decentrale overheden nieuwe regels voor het leveren van diensten? Of wijzigt u bestaande regelgeving? Dan dient u te toetsen of deze regels in strijd zijn met de Dienstenwet.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Vergunningstelsels en eisen

De Dienstenrichtlijn heeft als doel het gemakkelijker te maken voor dienstverleners om zich in een andere EU-lidstaat te vestigen of daar diensten aan te bieden. Om dat te bereiken moet belemmerende regelgeving verdwijnen en moeten administratieve lasten en hoge kosten voor dienstverleners worden weggenomen.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Notificeren

Wanneer een decentrale overheid sinds 2010 nieuwe regels en wetten maakt of bestaande regels en wetten wijzigt, moet zij nagaan of deze wetgeving onder de reikwijdte van de Dienstenrichtlijn valt.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Meldingsplicht

Als decentrale overheden regelgeving niet notificeren, dan moeten zij deze in bepaalde gevallen melden aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dit geldt voor nieuwe, gewijzigde of ingetrokken dienstregelgeving, die rechtstreeks de toegang tot of de uitoefening van een dienstactiviteit regelt.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Selectieprocedure bij schaarste

Vergunningen waarvan niet een onbeperkt aantal kan worden verleend, noemt men schaarse vergunningen. Op deze pagina leest u meer over deze vergunningen, natuurlijke en beleidsmatige schaarste en de bijbehorende selectieprocedure.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Dienstenrichtlijn & Diensten van algemeen belang

Diensten van algemeen belang vallen soms wel en in andere gevallen niet onder de Dienstenrichtlijn. Het is daarom van belang dat decentrale overheden kunnen bepalen of de Dienstenrichtlijn al dan niet van toepassing is.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Voordeelregelingen

Voordelen die decentrale overheden aan eigen inwoners toekennen, kunnen onder omstandigheden strijdigheid opleveren met Europese wet- en regelgeving. Op deze pagina vindt u meer informatie over voordeelregelingen en de verenigbaarheid met het Europees recht.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Lex Silencio Positivo

De Lex Silencio Positivo (LSP) verplicht decentrale overheden om binnen een redelijke termijn te reageren op een vergunningsaanvraag. Wanneer er namelijk te laat of niet wordt gereageerd, kan dit vergaande gevolgen hebben voor vergunningverlening. Op deze pagina vindt u verdere uitleg over de Lex Silencio Positivo.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Voorschriften Vergunningstelsels

Decentrale overheden moeten bij het opstellen van vergunningstelsels rekening houden met meerdere dingen.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Vrij verkeer van kapitaal

Decentrale overheden kunnen te maken krijgen met vrij verkeer van kapitaal, bijvoorbeeld wanneer een onderdaan uit een andere lidstaat onroerend goed wil kopen, gebruiken of verkopen. Om die reden is het belangrijk om als decentrale overheid op de hoogte te zijn van de regelgeving omtrent het vrij verkeer van kapitaal. Op deze pagina vindt u daarover meer informatie.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Termijnen

Bij het beslissen over vergunningsaanvragen moeten decentrale overheden de geldende formaliteiten en termijnen in acht nemen. De geldende termijnen onder de Algemene wet bestuursrecht (Awb), de Dienstenrichtlijn en de Dienstenwet zullen op deze pagina worden besproken.