Oekraïne
De oorlog in Oekraïne heeft veel gevolgen voor decentrale overheden op gebieden zoals energielevering, aanbesteding en asiel. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.
Migratie
De Europese Unie heeft na de Europese migratiecrisis van 2015 maatregelen genomen om de verhoogde migratiestroom beter te reguleren. De EU streeft daarmee naar een gemeenschappelijk migratiebeleid dat effectief, humanitair en veilig is. Op deze pagina leest u meer over migratie.
Mag onze gemeente 65-plussers korting geven op een bezoek aan een plaatselijk museum?
Onze gemeente wil 65-plussers met de Nederlandse nationaliteit korting geven op een toegangskaartje voor het gemeentelijk museum. 65-plussers met een andere nationaliteit komen niet in aanmerking voor deze korting. Kan deze maatregel problemen opleveren met het Europese recht, en dan met name strijdigheid opleveren met de regels van vrij verkeer?Feedback geven aan de Europese Commissie: hoe werkt het?
De Europese Commissie nodigt regelmatig burgers, bedrijven en overheden uit om zienswijzen te geven op nieuwe of bestaande Europese wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld via routekaarten, effectbeoordelingen, consultaties, evaluaties en geschiktheidscontroles. Hoe werken deze verschillende feedbackmechanismen van de Commissie? Komen hier ook onderwerpen aan bod die relevant zijn voor decentrale overheden en hoe kunnen zij hun mening aan de Commissie kenbaar maken?De Europese Staat van de Unie 2022
De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de klimaatuitdagingen zijn komend jaar de speerpunten van de Europese Unie. Dat vertelde Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen, in haar jaarlijkse “Staat van de Unie” toespraak. Hierin kondigde ze ook een steunpakket voor het mkb aan.
Terugkeerbeleid
De EU streeft naar een doeltreffend terugkeerbeleid. Onderdanen van derde landen die niet rechtmatig in een lidstaat verblijven zullen moeten worden teruggestuurd. Dit geldt ook voor asielzoekers waarvan de asielaanvraag is afgewezen.
Asiel
Een belangrijk onderdeel van het Europese gemeenschappelijk beleid is het asielbeleid. Het gaat onder meer over de vraag wie er als vluchteling kan worden aangemerkt, welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van de asielaanvraag en aan welke normen de opvang moet voldoen. Op deze pagina vindt u meer informatie over het gemeenschappelijk asielbeleid.
Opvang en huisvesting
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Hierbij werken zij samen met gemeenten, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe opvanglocatie in een gemeente wordt geopend. Wanneer een asielzoeker een verblijfsvergunning verkrijgt, wordt hij daarmee statushouder. Gemeenten dienen dan te zorgen voor passende huisvesting voor statushouders.
Europees immigratiebeleid
Er bestaan Europese regels die relevant zijn voor onder meer arbeidsmigratie, gezinshereniging en irreguliere migratie. Op deze pagina leest u meer over deze onderwerpen.
Kijktip! Ann Marie Kühler neemt afscheid
Het had een treffen moeten zijn van juristen en beleidsmedewerkers uit het Europeesrechtelijk netwerk van de decentrale overheden. Met bubbels, hapjes en mooie, weemoedige woorden. Maar door corona moet plaatsvervangend directeur/ senior jurist Ann Marie Kühler van Europa decentraal digitaal afscheid nemen.
Presentaties Brexit deal of no deal, hoe bereid ik mij voor?
Op donderdag 24 januari 2019 zijn tijdens de bijeenkomst ‘Brexit deal of no-deal, hoe bereid ik mij voor?’ verschillende presentaties gegeven. De PowerPointpresentaties kunt u op deze pagina terugvinden.