...
Praktijkvraag - 14 oktober 2022

Dataopslag in het VK na de Brexit, kan dat?

Onze gemeente heeft delen van haar administratie, waarin ook persoonsgegevens zijn verwerkt, ondergebracht bij een databedrijf dat is gevestigd in het VK. Het databedrijf heeft aangegeven dat het voldoet aan de voorwaarden van de Algemene verordening gegevensbescherming. Kan de gemeente ervan uitgaan dat het verwerken van persoonsgegevens bij het databedrijf in het VK ‘AVG-proof’ blijft, ondanks dat het VK geen EU-lidstaat meer is? Wat is hierover afgesproken in de nieuwe EU-VK handels- en samenwerkingsovereenkomst?

...
EU Recht en beleid - 13 oktober 2022

Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft veel gevolgen voor decentrale overheden op gebieden zoals energielevering, aanbesteding en asiel. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.

...
EU Recht en beleid - 28 september 2022

Migratie

De Europese Unie heeft na de Europese migratiecrisis van 2015 maatregelen genomen om de verhoogde migratiestroom beter te reguleren. De EU streeft daarmee naar een gemeenschappelijk migratiebeleid dat effectief, humanitair en veilig is. Op deze pagina leest u meer over migratie.

...
Praktijkvraag - 21 september 2022

Mag onze gemeente 65-plussers korting geven op een bezoek aan een plaatselijk museum?

Onze gemeente wil 65-plussers met de Nederlandse nationaliteit korting geven op een toegangskaartje voor het gemeentelijk museum. 65-plussers met een andere nationaliteit komen niet in aanmerking voor deze korting. Kan deze maatregel problemen opleveren met het Europese recht, en dan met name strijdigheid opleveren met de regels van vrij verkeer?

...
Praktijkvraag - 19 september 2022

Feedback geven aan de Europese Commissie: hoe werkt het?

De Europese Commissie nodigt regelmatig burgers, bedrijven en overheden uit om zienswijzen te geven op nieuwe of bestaande Europese wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld via routekaarten, effectbeoordelingen, consultaties, evaluaties en geschiktheidscontroles. Hoe werken deze verschillende feedbackmechanismen van de Commissie? Komen hier ook onderwerpen aan bod die relevant zijn voor decentrale overheden en hoe kunnen zij hun mening aan de Commissie kenbaar maken?

...
Nieuws - 16 september 2022

De Europese Staat van de Unie 2022 

De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de klimaatuitdagingen zijn komend jaar de speerpunten van de Europese Unie. Dat vertelde Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen, in haar jaarlijkse “Staat van de Unie” toespraak. Hierin kondigde ze ook een steunpakket voor het mkb aan.

...
EU Recht en beleid - 7 september 2022

Terugkeerbeleid

De EU streeft naar een doeltreffend terugkeerbeleid. Onderdanen van derde landen die niet rechtmatig in een lidstaat verblijven zullen moeten worden teruggestuurd. Dit geldt ook voor asielzoekers waarvan de asielaanvraag is afgewezen.

...
EU Recht en beleid - 7 september 2022

Asiel

Een belangrijk onderdeel van het Europese gemeenschappelijk beleid is het asielbeleid. Het gaat onder meer over de vraag wie er als vluchteling kan worden aangemerkt, welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van de asielaanvraag en aan welke normen de opvang moet voldoen. Op deze pagina vindt u meer informatie over het gemeenschappelijk asielbeleid.

...
EU Recht en beleid - 25 augustus 2022

Opvang en huisvesting

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Hierbij werken zij samen met gemeenten, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe opvanglocatie in een gemeente wordt geopend. Wanneer een asielzoeker een verblijfsvergunning verkrijgt, wordt hij daarmee statushouder. Gemeenten dienen dan te zorgen voor passende huisvesting voor statushouders.

...
EU Recht en beleid - 15 augustus 2022

Europees immigratiebeleid

Er bestaan Europese regels die relevant zijn voor onder meer arbeidsmigratie, gezinshereniging en irreguliere migratie. Op deze pagina leest u meer over deze onderwerpen.

...
Nieuws - 25 september 2020

Kijktip! Ann Marie Kühler neemt afscheid

Het had een treffen moeten zijn van juristen en beleidsmedewerkers uit het Europeesrechtelijk netwerk van de decentrale overheden. Met bubbels, hapjes en mooie, weemoedige woorden. Maar door corona moet plaatsvervangend directeur/ senior jurist Ann Marie Kühler van Europa decentraal digitaal afscheid nemen.

...
Nieuws - 24 januari 2019

Presentaties Brexit deal of no deal, hoe bereid ik mij voor?

Op donderdag 24 januari 2019 zijn tijdens de bijeenkomst ‘Brexit deal of no-deal, hoe bereid ik mij voor?’ verschillende presentaties gegeven. De PowerPointpresentaties kunt u op deze pagina terugvinden.