...
Nieuws - 30 november 2022

Save the date! Werken met Europa – borrel

Hierbij nodigen wij (Kenniscentrum Europa Decentraal, het Liaisonbureau van het Europees Parlement, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie, de Europese Investeringsbank en de Haagse Hogeschool) u van harte uit voor de herstart van de Werken met Europa borrels.

...
Nieuws - 13 februari 2023

Staat van de Unie 2023: decentrale relevantie

In de Staat van de Unie kijkt het Kabinet (vanuit Nederlands perspectief) terug op de belangrijkste ontwikkelingen in de Europese Unie (EU) van het afgelopen jaar. Tegelijkertijd presenteert het Kabinet de visie op de Europese Unie en de Europese agenda van 2023. KED legde de Staat van de Unie langs de lat van de decentrale relevantie.

...
Praktijkvraag - 20 februari 2023

Wat wordt er bedoeld met ‘subsidiariteit’ en ‘evenredigheid’ binnen het EU-wetgevingsproces?

Op de website van Europa decentraal lezen wij dat de Europese Commissie een taskforce voor subsidiariteit, evenredigheid en minder en efficiënter optreden heeft opgericht. Wat houden de Europese begrippen ‘subsidiariteit’ en ‘evenredigheid’ in? En hoe weten wij als decentrale overheid op welke wijze de Europese wetgever rekening heeft gehouden met de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid?

...
Nieuws - 20 februari 2023

Europa beter voorbereid op noodsituaties

Om de Unie beter voor te bereiden op rampen presenteert de Europese Commissie de EU Disaster Resilience Goals. De doelstellingen sporen decentrale overheden aan om intensiever samen te werken met overheden in binnen- en buitenland. Verder zijn er subsidies beschikbaar voor innovatieve oplossingen.

...
Nieuws - 20 februari 2023

Verblijf derdelanders met zes maanden verlengd

Om de druk op de asielopvang zoveel mogelijk te beperken heeft Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg, na overleg met de VNG en het Veiligheidsberaad besloten om derdelanders nog 6 maanden tijdelijke bescherming aan te bieden.

...
Praktijkvraag - 7 februari 2023

Kan een inwoner uit onze gemeente een klacht indienen bij de Europese Ombudsman?

Een inwoner uit onze gemeente heeft een klacht bij de Commissie ingediend. In deze klacht stelde hij, kort gezegd, dat Nederland in een bepaald geval de staatssteunregels niet goed heeft toegepast. De Commissie besloot dat er geen reden was om deze klacht verder te onderzoeken. Onze inwoner is het met het niet in behandeling nemen van de klacht niet eens en wil stappen ondernemen zodat de Commissie zijn klacht wel in behandeling zal nemen. Hij heeft aan ons loket bij Burgerzaken gevraagd welke stappen hij kan ondernemen om een klacht in te dienen over het handelen van de Commissie bij de Europese Ombudsman. Kan dat, en zo ja, hoe gaat dat in zijn werk?

...
Nieuws - 30 januari 2023

Geslaagde herstart Werken met Europa borrel!

KED kijkt terug op een geslaagde herstart van de Werken met Europa borrel! Op 24 januari vond in het Huis van Europa in Den Haag de eerste bijeenkomst van 2023 plaats. Thema: Europees klimaatbeleid.

...
Nieuws - 20 oktober 2022

Tijdelijke bescherming voor mensen uit Oekraïne verlengd

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne duurt inmiddels al bijna 8 maanden. Nu aannemelijk is dat het conflict langer zal voortduren, is de toepassing van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming met een jaar verlengd, namelijk tot en met 4 maart 2024.