Consultatie over de kwaliteit van zwemwater
De Europese Commissie wil de kwaliteit van zwemwater verbeteren. Belanghebbenden, zoals provincies, zien toe op de naleving van de regels. Deelnemen aan de openbare raadpleging kan tot 20 januari 2022.
De EU heeft regels opgesteld voor het waterbeheer van grondwater, drinkwater, zwemwater etc. en voor de bescherming van de waterkwaliteit, bijvoorbeeld met het oog op watervervuiling en klimaatverandering. Decentrale overheden bewaken de kwaliteit van water en moeten burgers beschermen tegen overstromingsrisico’s.
De Europese Commissie wil de kwaliteit van zwemwater verbeteren. Belanghebbenden, zoals provincies, zien toe op de naleving van de regels. Deelnemen aan de openbare raadpleging kan tot 20 januari 2022.
Decentrale overheden kunnen deelnemen aan de raadpleging over de lijsten met stoffen die oppervlakte- en grondwater verontreinigen. Er is namelijk toenemende bezorgdheid over bepaalde chemische stoffen, zoals PFAS. Reageren is mogelijk tot en met 1 november 2021.
De INSPIRE-richtlijn bevat voorschriften ter bescherming van de waterkwaliteit en duurzame beschikbaarheid van water. In de consultatie wordt de effectiviteit en geschiktheid van de richtlijn geëvalueerd.
De EU-Kaderrichtlijn Water is “fit for purpose”, kondigde de Europese Commissie donderdag 12 december 2019 aan na de afronding van een tweejaarlijkse evaluatie, die de weg effent voor hardere handhavingsmaatregelen.
Op 30 september kwamen 20 Europese regio’s in Brussel samen voor de kick-off van Water Smart Territories. Dit is een interregionale samenwerking die plaatsvindt in het kader van de Europese agenda van Industriële Modernisering. Provincie Fryslân is samen met de regio’s Aragon in Spanje en regio Centre-Val de Loire in Frankijk coördinator van het thema Water Smart Territories (WST).
Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft een position paper gepubliceerd, met standpunten ten aanzien van de raadpleging door de Europese Commissie, die dient als input voor de evaluatie van de Europese Kaderichtlijn Water (KRW), de daarmee samenhangende grondwaterrichtlijn en richtlijn milieukwaliteitsnormen, en de overstromingsrichtlijn.
De Kaderrichtlijn water brengt verplichtingen voor provincies en waterschappen op het gebied van schoon en gezond water met zich mee. Hoe gaan de provincies en waterschappen hier mee om? Hoe is de samenwerking? KED ging in gesprek met de provincie Utrecht over water, samenwerking en doelen bereiken.
Omdat veel overstromingsgevoelige gebieden zijn verspreid over meerdere landen, is coördinatie en samenwerking tussen EU-lidstaten vereist. De EU heeft daarom de Richtlijn Overstromingsrisico’s (ROR-richtlijn; Richtlijn 2007/60/EG) opgesteld met als doel om de overstromingsrisico’s te beperken.
Europese regelgeving moet ervoor zorgen dat water dat voor menselijke consumptie bestemd is veilig geconsumeerd kan worden. De Kaderrichtlijn Water en Drinkwaterrichtlijn zijn belangrijke instrumenten hiervoor.
De bescherming van grondwater is een prioriteit in het Europese milieubeleid. Een goede toestand van het grondwater is namelijk van belang voor drinkwaterbronnen en ecosystemen. Verontreiniging en onttrekking van water leiden tot de verslechtering van het grondwaterpeil en de grondwaterkwaliteit.