...
Nieuws - 8 november 2021

Consultatie over de kwaliteit van zwemwater

De Europese Commissie wil de kwaliteit van zwemwater verbeteren. Belanghebbenden, zoals provincies, zien toe op de naleving van de regels. Deelnemen aan de openbare raadpleging kan tot 20 januari 2022.

...
Nieuws - 20 september 2021

Openbare raadpleging van de lijsten met stoffen die water verontreinigen

Decentrale overheden kunnen deelnemen aan de raadpleging over de lijsten met stoffen die oppervlakte- en grondwater verontreinigen. Er is namelijk toenemende bezorgdheid over bepaalde chemische stoffen, zoals PFAS. Reageren is mogelijk tot en met 1 november 2021.

...
Nieuws - 10 mei 2021

Consultatie over de werking van de INSPIRE-richtlijn

De INSPIRE-richtlijn bevat voorschriften ter bescherming van de waterkwaliteit en duurzame beschikbaarheid van water. In de consultatie wordt de effectiviteit en geschiktheid van de richtlijn geëvalueerd.

...
Nieuws - 13 januari 2020

EU-Kaderrichtlijn Water vraagt om betere implementatie

De EU-Kaderrichtlijn Water is “fit for purpose”, kondigde de Europese Commissie donderdag 12 december 2019 aan na de afronding van een tweejaarlijkse evaluatie, die de weg effent voor hardere handhavingsmaatregelen.

...
Nieuws - 30 september 2019

Kick-off van Water Smart Territories

Op 30 september kwamen 20 Europese regio’s in Brussel samen voor de kick-off van Water Smart Territories. Dit is een interregionale samenwerking die plaatsvindt in het kader van de Europese agenda van Industriële Modernisering. Provincie Fryslân is samen met de regio’s Aragon in Spanje en regio Centre-Val de Loire in Frankijk coördinator van het thema Water Smart Territories (WST).

...
Nieuws - 18 februari 2019

Provincies publiceren position paper EU-waterrichtlijnen

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft een position paper gepubliceerd, met standpunten ten aanzien van de raadpleging door de Europese Commissie, die dient als input voor de evaluatie van de Europese Kaderichtlijn Water (KRW), de daarmee samenhangende grondwaterrichtlijn en richtlijn milieukwaliteitsnormen, en de overstromingsrichtlijn.

...
EU Recht en beleid - 21 februari 2023

Overstromingsrisico’s

Omdat veel overstromingsgevoelige gebieden zijn verspreid over meerdere landen, is coördinatie en samenwerking tussen EU-lidstaten vereist. De EU heeft daarom de Richtlijn Overstromingsrisico’s (ROR-richtlijn; Richtlijn 2007/60/EG) opgesteld met als doel om de overstromingsrisico’s te beperken.

...
EU Recht en beleid - 10 januari 2023

Drinkwater

Europese regelgeving moet ervoor zorgen dat water dat voor menselijke consumptie bestemd is veilig geconsumeerd kan worden. De Kaderrichtlijn Water en Drinkwaterrichtlijn zijn belangrijke instrumenten hiervoor.

...
EU Recht en beleid - 18 augustus 2022

Grondwater

De bescherming van grondwater is een prioriteit in het Europese milieubeleid. Een goede toestand van het grondwater is namelijk van belang voor drinkwaterbronnen en ecosystemen. Verontreiniging en onttrekking van water leiden tot de verslechtering van het grondwaterpeil en de grondwaterkwaliteit.