...
Nieuws - 31 oktober 2022

Nulvervuilingspakket: voorstel nieuwe richtlijn stedelijk afvalwater

De Europese Commissie wil luchtvervuiling sterk tegengaan. Om dit te realiseren, heeft de Commissie een nulvervuilingspakket gepresenteerd om de kwaliteit van de lucht en het water. Voor decentrale overheden gaat dit impact hebben op de monitoring en rapportering van de toestand van het milieu.

...
Nieuws - 11 maart 2019

Commissie vraagt om inbreng voor fitness check waterwetgeving

In navolging op de consultatie van de Kaderrichtlijn Water heeft de Commissie een tiental enquêtes gepubliceerd om meer informatie van belanghebbenden te krijgen. Met name voor waterschappen en provincies kan het interessant zijn om op één of meerdere enquêtes te reageren.

...
Nieuws - 18 november 2019

Wetgevingsoverleg Water en de Kaderrichtlijn Water

Op maandag 11 november jl. vond het Wetgevingsoverleg Water (WGO) plaats. Hier stond onder meer de Kaderrichtlijn Water op de agenda. In 2020 moet de laatste planperiode, die zal lopen van 2021 tot 2027, worden vastgesteld. Aan het eind van deze periode moeten alle doelen in beginsel gehaald zijn, al is niet zeker of dat haalbaar is.

...
Nieuws - 28 januari 2019

Stakeholder-bijeenkomst: de toekomst van het Europese waterbeleid

Op woensdag 23 januari organiseerde het Huis van de Nederlandse Provincies een bijeenkomst over de fitness check water waarbij stakeholders hun standpunten voor de toekomst van het Europese waterbeleid met elkaar deelden.

...
Nieuws - 31 oktober 2022

Nieuwe EU-regels voor waterverontreiniging in het nulvervuilingspakket

De Europese Commissie komt met een voorstel om de regels voor verontreiniging van grond- en oppervlaktewater aan te passen. Ze wil de EU-lijst met de vervuilende stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu en bijbehorende kwaliteitsnormen actualiseren en uitbreiden, met onder andere PFAS-stoffen. Voor decentrale overheden heeft dit impact op de monitoring van en rapportage over de toestand van het milieu.

...
Nieuws - 12 september 2022

Uitzonderingspositie voor boeren ingetrokken door Europese Commissie

Nederlandse boeren raken hun uitzonderingspositie voor het uitrijden van mest kwijt. Dat heeft de Commissie medegedeeld. Vanaf 2023 treedt een afbouwtraject in werking zodat Nederland vanaf 2026 voldoet aan de voorwaarden van de nitraatrichtlijn.

...
Nieuws - 13 juni 2022

Kwaliteit Nederlands zwemwater loopt achter op de rest van de EU

De kwaliteit van het Nederlandse zwemwater loopt achter op de rest van Europa. In het zwemwaterverslag van het Europees Milieuagentschap eindigde Nederland op de vierentwintigste plaats. Van de 738 onderzochte locaties was 4.6% van slechte kwaliteit, terwijl het Europees gemiddelde 1,5% is.