...
EU Recht en beleid - 3 november 2022

CO2 opslag

Het afvangen en opslaan van CO2 kan bijdragen aan het verminderen van CO2 uitstoot. De CCS-richtlijn is een wettelijk kader voor de veilige afvang en opslag van CO2.

...
EU Recht en beleid - 21 juli 2022

Industriële emissies

Industriële productieprocessen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de vervuiling in Europa. Om het milieu te beschermen zijn er Europese regels opgesteld om schadelijke industriële emissies en dus afvalstoffen in de lucht, water en bodem te beheersen en te voorkomen.

...
EU Recht en beleid - 18 januari 2023

Milieueffect­rapportage

De aanleg van een snelweg of vluchthaven, de bouw van een dam of de bouw van een windturbinepark kan impact hebben op natuur en milieu. Bij de voorbereiding van plannen en besluiten van zulke activiteiten dient mogelijk een procedure voor een milieueffectrapportage (m.e.r.) gevolgd te worden om de (schadelijke) effecten van deze activiteiten op het milieu in kaart te brengen.

...
EU Recht en beleid - 20 maart 2024

Hernieuwbare energie

De Europese wetgeving bevordert het gebruik van hernieuwbare energie. Tegen 2030 moet 42,5% van de energie uit hernieuwbare energie komen.

...
EU Recht en beleid - 1 februari 2023

Milieu-informatie

Wat is de toestand van een groot stuk natuurgebied in een bepaalde provincie? Kan een waterschap iets vertellen over het effect van lozingen op water in een bepaald gebied? Of welke plannen of voorstellen heeft de gemeente die een effect hebben op de bodem? Dit zijn vragen die kunnen spelen bij burgers of bedrijven. Decentrale overheden dienen hier informatie over te verstrekken. Burgers en bedrijven hebben namelijk recht op toegang tot deze milieu-informatie.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Energie

Het energiebeleid is de kern van vele (inter)nationale klimaatafspraken. Het Europees energiebeleid is dan ook veelomvattend en strekt van thema’s zoals duurzame energieopwekking tot aan de introductie van energielabels voor producten en gebouwen. Decentrale overheden zijn essentieel bij de uitvoering van het Europees energiebeleid.

...
EU Recht en beleid - 1 februari 2023

Publiekrechtelijke instelling

De aanbestedingsregels zijn alleen van toepassing op aanbestedende diensten. Hier vallen ook publiekrechtelijke instellingen onder. Maar wat zijn dit precies? Dat leest u op deze pagina.

...
EU Recht en beleid - 6 april 2023

Dwingende spoed

In de voorbereiding van een opdracht kunnen zich situaties voordoen die een aanbestedende dienst niet heeft voorzien. Gemeenten, provincies en waterschappen hoeven in het geval van deze dwingende spoed de termijnen voor bepaalde procedures niet in acht te nemen. Het betreft de termijnen die gelden voor de openbare of de niet-openbare aanbestedingsprocedure of voor de onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. Een voorwaarde hiervoor is wel dat er sprake is van onvoorzienbaarheid van de omstandigheden voor de aanbestedende dienst en dat deze aanbestedende dienst geen verwijt kan worden gemaakt.

...
EU Recht en beleid - 13 september 2022

Innovatief aanbesteden

Decentrale overheden hebben steeds meer aandacht voor onderzoek en innovatief aanbesteden. Zij moeten de mogelijkheid krijgen om innovatieve producten en diensten aan te schaffen om toekomstige groei te bevorderen en de efficiëntie en kwaliteit van hun diensten te verbeteren. Dit kan onder meer door middel van een innovatiepartnerschap of de concurrentiegerichte dialoog. Onder meer in de aanbestedingsrichtlijnen (bijvoorbeeld Richtlijn 2014/24) wordt aandacht besteed aan innovatie.

...
EU Recht en beleid - 26 oktober 2022

Geluidhinder

Vanuit Europa zijn er regels om omgevingslawaai te voorkomen en te verminderen. Provincies en gemeenten moeten geluidbelastingkaarten opstellen.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Grensoverschrijdende samenwerking (GROS)

Al meer dan 50 jaar werkt Europa samen met de overheden aan het verbeteren van de grens overschrijdende samenwerking. Lees op deze pagina meer over GROS.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Decentrale overheden en de Europese Unie

Dit dossier biedt decentrale overheden informatie over het Europees recht en beleid in zijn algemeenheid. De directe werking en regels omtrent toezicht en naleving worden hier uitgewerkt, net als mogelijkheden voor belangenbehartiging in Europa.