...
Nieuws - 20 februari 2023

Verblijf derdelanders met zes maanden verlengd

Om de druk op de asielopvang zoveel mogelijk te beperken heeft Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg, na overleg met de VNG en het Veiligheidsberaad besloten om derdelanders nog 6 maanden tijdelijke bescherming aan te bieden.

...
Nieuws - 20 februari 2023

Werken met Europa – Afscheid Fenna Pols

Kenniscentrum Europa Decentraal, het Liaisonbureau van het Europees Parlement, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie, de Europese Investeringsbank en de Haagse Hogeschool nodigen u van harte uit voor de tweede Werken met Europa-borrel. Tijdens deze tweede editie staan we stil bij het afscheid van directeur-bestuurder Fenna Pols.

...
Nieuws - 23 januari 2023

KED legt uit: Subsidie of opdracht

Om antwoord te geven op al uw vragen rondom aanbesteden heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een serie gelanceerd: KED legt uit. Deze week staat Subsidie of opdracht hierin centraal.

...
EU Rechtspraak - 28 februari 2023

Gemeenten mogen informatie opvragen bij bemiddelingsdiensten voor toeristenaccommodatie

Bemiddelingsplatforms voor huurders en verhuurders van accommodatie voor kort (toeristisch) verblijf kunnen worden verplicht om inlichtingen door te geven aan lokale autoriteiten om toeristenbelasting te kunnen heffen. Dat bepaalde het Europese Hof van Justitie op 27 april 2022 naar aanleiding van vragen van een Belgische rechter.

...
Nieuws - 12 december 2022

Let’s get digital-event 9 februari 2023

Meld u nu aan! Tijdens ons eerste Let’s get digital-event op 9 februari 2023 gaan we dieper op het thema digitalisering in, onder meer met een interessant panelgesprek, én krijgt u een voorproefje op onze interactieve tijdlijn. Daarna is het tijd voor de borrel!

...
Nieuws - 12 december 2022

KED legt uit: Contractduur en waardebepaling

Om antwoord te geven op al uw vragen rondom aanbesteden heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een serie gelanceerd: KED legt uit. Deze week staat Contractduur en waardebepaling hierin centraal.

...
Nieuws - 28 november 2022

Onderzoek behoefte decentrale overheden omtrent digitalisering

Denk mee over welke ondersteuning decentrale overheden nodig hebben! Medewerkers van decentrale overheden die zich bezighouden met het thema digitalisering kunnen meedenken over wat hen helpt om de vertaalslag te maken van Europese beleidsvoorstellen omtrent digitalisering naar de eigen beleidsaanpak. Vul de vragenlijst in of ga met ons in gesprek!

...
Nieuws - 28 november 2022

Voorlopig akkoord lancering internetsatellieten

De Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over het Secure Connectivity-programma. Als gevolg hiervan gaat de EU een constellatie voor internetsatellieten lanceren, genaamd IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite). Een satellietconstellatie is een groep identieke satellieten die samenwerken om een ​​dienst te verlenen.

...
Nieuws - 21 november 2022

KED legt uit: Verantwoord aanbesteden

Om antwoord te geven op al uw vragen rondom aanbesteden heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een serie gelanceerd: KED legt uit. Deze week staat Verantwoord aanbesteden hierin centraal.

...
Nieuws - 16 november 2022

Verordening voorgesteld voor het delen van gegevens over kortetermijnverhuur

Het aandeel kortemijnverhuur in de toeristische sector neemt mede door de platformeconomie aanzienlijk toe. Om de transparantie in deze industrie te vergroten en overheden te helpen bij een evenwichtige ontwikkeling heeft de Europese Commissie een voorstel voor een verordening gepubliceerd. De verordening beoogt een eerlijke, verantwoorde en betrouwbare groei van de kortetermijnverhuur. Omdat de verordening impact zal hebben op zowel overheidsinstanties als burgers, heeft de Commissie ook een consultatie gepubliceerd.

...
Nieuws - 15 november 2022

Duitse nationalisatie SEFE Energy: Nederland gooit beleid Russische gascontracten om

De Europese Commissie heeft de Duitse staatssteunmaatregel ten behoeve van SEFE Energy goedgekeurd. Hiermee is SEFE genationaliseerd en valt het bedrijf niet onder het vijfde sanctiepakket. Volgens Minister Jetten brengt dit met zich mee dat ook Nederlandse aanbestedende diensten hun bestaande contracten met SEFE kunnen aanhouden en hier geen ontheffing meer voor hoeven aan te vragen.