...
Nieuws - 24 juni 2019

EU past verordeningen en richtlijnen aan in het kader van betere regelgeving

In het kader van de agenda voor betere regelgeving hebben het Europees Parlement en de Raad een verordening aangenomen tot aanpassing van een aantal rechtshandelingen aan de artikelen 290 en 291 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

...
Nieuws - 1 juli 2019

Nederland wil meer openheid in Europese wetgevingsonderhandelingen

De onderhandelingen over Europese wetgeving zijn niet transparant genoeg, wat ten koste gaat van het vertrouwen in de EU. Dat staat in een verklaring van Nederland die is ondertekend door vijf andere lidstaten.

...
Nieuws - 7 mei 2019

Commissie publiceert tussenstand Betere Regelgeving in de EU

Het mandaat van de Commissie-Juncker loopt dit jaar af. Een van de initiatieven van de Commissie Juncker was de agenda voor Betere Regelgeving (BRA), waarbij de Commissie zich committeerde aan regelgeving op basis van objectieve gegevens en een transparant proces, waarbij belanghebbenden (bedrijven, burgers en overheden) in het gehele proces worden betrokken.

...
Nieuws - 6 mei 2019

Oproep om ervaringen met Urban Agenda te delen

De Urban Agenda voor de Europese Unie wordt geëvalueerd. Steden die hebben deelgenomen aan één van de partnerschappen van de Urban Agenda kunnen online meedoen aan een consultatie over de uitvoering van de Urban Agenda.

...
Praktijkvraag - 19 september 2022

Feedback geven aan de Europese Commissie: hoe werkt het?

De Europese Commissie nodigt regelmatig burgers, bedrijven en overheden uit om zienswijzen te geven op nieuwe of bestaande Europese wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld via routekaarten, effectbeoordelingen, consultaties, evaluaties en geschiktheidscontroles. Hoe werken deze verschillende feedbackmechanismen van de Commissie? Komen hier ook onderwerpen aan bod die relevant zijn voor decentrale overheden en hoe kunnen zij hun mening aan de Commissie kenbaar maken?