...
Nieuws - 4 oktober 2021

Comité van de Regio’s pleit voor meer oog voor decentrale dimensie

Het Europees Comité van de Regio’s pleit voor meer decentrale samenwerking op Europees niveau om regelgeving van de EU te verbeteren. Daarom heeft het een ontwerpadvies opgesteld met verschillende stappen voor de Europese Commissie en decentrale overheden om decentrale betrokkenheid te versterken.

...
Nieuws - 14 juni 2021

Het Gebruik van Datatechnologieën voor Betere Regelgeving

Het gebruik van datatechnologieën binnen het Betere Regelgevingskader kan bijdragen aan effectievere en efficiëntere Europese wet- en regelgeving. De Raad voor Concurrentievermogen nam hier op 27 mei 2021 conclusies over aan.

...
Nieuws - 7 juni 2021

Europese Agenda Stad: Publicatie ‘Quick Scan’ Betere Regelgeving

Stedelijke vraagstukken hebben veel te maken met Europese wet en regelgeving. Binnen de Europese Agenda Stad werken 13 thematische partnerschappen samen aan betere regelgeving op EU-niveau. Kenniscentrum Europa decentraal deed een Quick Scan om te onderzoeken welke acties de grootste kans van slagen hebben.

...
Nieuws - 19 april 2021

Raad voor Regelgevingstoetsing ziet stijging van toetsingsactiviteit in 2020

NextGenerationEU is een tijdelijk herstelinstrument van € 806 miljard met als doel de schade als gevolg van de coronapandemie te helpen herstellen en Europa groener, digitaler en veerkrachtiger te maken. In een communicatie zet de Commissie uiteen hoe ze de financiering zal aanpakken.

...
Nieuws - 7 december 2020

Vereenvoudigde en toekomstbestendige EU-regelgeving door het Fit for Future-platform

Toekomstbestendige en eenvoudige EU-wetgeving en minder administratieve lasten. Dat wil de EC bereiken met de lancering van het Fit for Future-platform. Donderdag 26 november was de eerste bijeenkomst van het platform. Vicepresident Šefčovič van de Commissie benadrukte dat het platform van belang is voor Europese beleidsvorming.

...
Nieuws - 21 oktober 2019

Afvalregelgeving als belemmering voor de circulaire economie

De huidige wet- en regelgeving is gericht op een lineaire economie. Daarbij wordt uitgegaan van enkelvoudig gebruik van grondstoffen en producten, die na dit enkelvoudige gebruik als afval worden behandeld. Deze wetgeving kan echter het realiseren van een circulaire economie in de weg staan.

...
Nieuws - 9 september 2019

Europese rekenkamer publiceert verslag over de doeltreffendheid van EU consultaties

De Europese Commissie organiseert op vaste momenten in het Europees beleidsproces online openbare raadplegingen om input van burgers en belanghebbenden te vergaren. De Europese Rekenkamer (ERK) heeft, op verzoek van het Europees Parlement, onderzocht hoe doeltreffend deze online consultaties zijn en komt tot de conclusie dat deze van hoge kwaliteit is, maar identificeert ook verbeterpunten.

...
Nieuws - 9 september 2019

Verlenging reactieperiode gelekaartprocedure nationale parlementen tijdens kerstreces

Bij nieuwe wetgevingsinitiatieven van de Europese Commissie krijgen nationale parlementen acht weken de tijd om deze te toetsen aan het subsidiariteits- en proportionaliteitsbeginsel. Dit noemt men ook wel de gele of oranje kaart procedure. Deze toetsingsperiode wordt altijd uitgesteld tijdens de maand augustus, oftewel het zomerreces.