Nieuws

Publicatie: 14 februari 2022

Door:


Met haar voorstel voor een verordening over de certificering van koolstofverwijdering, beoogt de Europese Commissie een opschaling van koolstofverwijdering. Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen blijft de eerste prioriteit, maar ook de ontwikkeling en uitrol van oplossingen voor koolstofverwijdering is van belang. Dit om de bindende doelstelling uit de Europese Klimaatwet te behalen: klimaatneutraliteit in de EU in 2050. Naast partijen die veel met koolstofverwijdering te maken hebben, worden ook overheidsinstanties die geïnteresseerd zijn in het verhogen van de koolstofverwijdering om input gevraagd.

Achtergrond

In haar werkprogramma voor 2022 introduceerde de Commissie al haar voorstel voor de certificering van koolstofverwijdering. Hiermee wil ze de uitrol van duurzame koolstofverwijdering opschalen en een nieuw bedrijfsmodel creëren, geheel in lijn met de doelstellingen van de Green Deal en de Europese Klimaatwet. In het tweede deel van haar ‘Fit-for-55’-pakket presenteerde de Commissie vervolgens haar Mededeling inzake duurzame koolstofcycli. Hierin benadrukte ze de nodige acties op korte termijn, waarbij onder andere aandacht besteed wordt aan het verhogen van koolstofvastlegging en het bevorderen van nieuwe industriële waardeketens voor het duurzaam vastleggen, recyclen, vervoeren en opslaan van koolstof.

De Commissie stelt dat, om de Europese Unie klimaatneutraal te maken, het van belang is om op grote schaal CO2 vast te leggen en duurzaam op te slaan in ecosystemen, zonder dat deze systemen schade wordt aangedaan. De EU ligt echter niet op schema, omdat een gemeenschappelijke EU-norm mist voor een “transparante identificatie van activiteiten die koolstof op een duurzame wijze uit de atmosfeer verwijderen”.

Doel van het certificeringskader

Het doel van het voorstel voor een verordening is een gemeenschappelijke EU-norm vast te leggen om te waarborgen dat alle lidstaten dezelfde regels en methoden toepassen. De Commissie merkt op dat er een aantal technische uitdagingen zijn voor de certificering van koolstof, naast de uitdagingen omtrent meting en monitoring van de vastlegging van koolstof in natuurlijke ecosystemen.

Met dit initiatief voor het certificeringskader wordt beoordeeld of:

  • In een EU-certificeringskader gezamenlijke minimumnormen voor certificeringsmethoden moeten worden opgenomen of dat juist moet worden voorzien in uitvoerige voorschriften voor de certificering van elke soort koolstofverwijdering;
  • De verschillende functies (denk aan voorafgaande goedkeuring van projecten en de daaropvolgende verificatie van verwijderingen) door particuliere exploitanten of door overheidsinstellingen moeten worden uitgevoerd.

Openbare raadpleging

Belanghebbenden hebben tot 2 mei de tijd om te reageren op het initiatief. Reacties kunnen via deze link worden verzonden aan de Commissie. 

Bron

Geef uw mening: Certificering van koolstofverwijdering – EU-regels, Europese Commissie

Meer informatie

CO2 en luchtkwaliteit, Kenniscentrum Europa Decentraal