KED legt uit: Contractduur en waardebepaling
Om antwoord te geven op al uw vragen rondom aanbesteden heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een serie gelanceerd: KED legt uit. Deze week staat Contractduur en waardebepaling hierin centraal.
Laura Hollmann was medewerker bij KED van 2019 tot 2022.
De adviseurs van Kenniscentrum Europa decentraal beantwoorden vragen voor de helpdesk en verzorgen de publicatie en updates van de content op de website. Daarnaast geven zij presentaties en participeren zij in netwerken.
Om antwoord te geven op al uw vragen rondom aanbesteden heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een serie gelanceerd: KED legt uit. Deze week staat Contractduur en waardebepaling hierin centraal.
De Kaderrichtlijn water brengt verplichtingen voor provincies en waterschappen op het gebied van schoon en gezond water met zich mee. Hoe gaan de provincies en waterschappen hier mee om? Hoe is de samenwerking? KED ging in gesprek met de provincie Utrecht over water, samenwerking en doelen bereiken.
Om decentrale overheden zo goed mogelijk van dienst te zijn is het cruciaal om warme contacten in ‘het Brusselse’ te onderhouden. Adviseurs Laura Hollmann (klimaat en milieu) en Brent Bos (fondsen) maakten een ‘rondje langs de velden’.
Om antwoord te geven op al uw vragen rondom aanbesteden heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een serie gelanceerd: KED legt uit. Deze week staat Verantwoord aanbesteden hierin centraal.
De Europese Commissie heeft de Duitse staatssteunmaatregel ten behoeve van SEFE Energy goedgekeurd. Hiermee is SEFE genationaliseerd en valt het bedrijf niet onder het vijfde sanctiepakket. Volgens Minister Jetten brengt dit met zich mee dat ook Nederlandse aanbestedende diensten hun bestaande contracten met SEFE kunnen aanhouden en hier geen ontheffing meer voor hoeven aan te vragen.
De Europese Commissie heeft een actieplan gepresenteerd waarin wordt benadrukt hoe nieuwe technologie kan bijdragen aan efficiënter gebruik van energiebronnen, de integratie van duurzame energie kan vergemakkelijken en kosten kan besparen voor consumenten en energiebedrijven.
Wat kunnen we van de Europese Commissie in 2023 verwachten? In het onlangs aangekondigde werkprogramma heeft de Commissie 43 nieuwe initiatieven gepresenteerd om huidige uitdagingen zoals de energiecrisis aan te pakken.
Lokale waterbeheerders in de EU willen klimaatadaptatie tot politieke prioriteit maken. In een gezamenlijke verklaring benadrukken zij het effect van klimaatverandering op waterbeheer en geven ze aan welke klimaatadaptatiemaatregelen getroffen dienen te worden.
De Europese Commissie vraagt input op een voorstel voor aanvullende regelgeving op het gebied van meststoffen. Het voorstel betreft een verordening waarin voor verschillende producten is vastgesteld dat zij het eindpunt in de productieketen hebben bereikt en op de markt gebracht kunnen worden.
Hoe staat het ervoor met klimaat & milieu in de gehele EU? In het derde evaluatieverslag door de Europese Commissie zijn alle belangrijke onderdelen van milieuwetgeving per lidstaat grondig onderzocht. Welke wetgeving wordt goed nageleefd en welke wetgeving zouden we nog meer in acht moeten nemen?
In een Tsjechische rechtszaak kwam de vraag aan de orde of de verlenging van een vergunning voor de exploitatie van een stortplaats moet worden gezien als een ‘belangrijke wijziging’ van die vergunning in de zin van de Richtlijn Industriële Emissies. Het Hof van Justitie van de EU boog zich over deze rechtsvraag.
In juli startte de Europese Commissie wederom vier nieuwe inbreukprocedures tegen het VK wegens niet-naleving van het Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland. De Commissie stuurde meerdere aanmaningsbrieven die onder andere zien op het niet naleven van regels inzake accijnzen, het niet naleven van douanevoorschriften en het niet uitvoeren van de regels omtrent het éénloketsysteem voor invoer.