...
Nieuws - 25 november 2019

Laatste drie kandidaatsleden Europese Commissie gehoord

Het Europees Parlement heeft drie vervangende kandidaat-Eurocommissarissen gehoord. De Franse, Hongaarse en Roemeense kandidaten werden eerder afgekeurd. Afhankelijk van de laatste stemming van het Parlement zou de Commissie-Von der Leyen per 1 december officieel in functie kunnen treden.

...
Nieuws - 30 september 2019

Europees Openbaar Ministerie gaat fraude met EU-subsidies aanpakken

In 2013 deed de Europese Commissie een voorstel voor het oprichten van een Europees Openbaar Ministerie (EOM) om de inefficiënte bestrijding van fraude met EU-subsidies te verbeteren. Naar verwachting zal het EOM eind 2020 operationeel zijn. Nederland heeft ook aangegeven zich aan te willen sluiten bij het EOM.

...
Nieuws - 16 september 2019

Derde aanvraagronde WiFi4EU opent donderdag 19 september om 13:00 uur

De derde oproep tot het indienen van een voorstel (‘call’) voor het WiFi4EU-initiatief van de Europese Commissie wordt op donderdag 19 september 2019 om 13:00 uur opengesteld. Gemeenten, verenigingen van gemeenten en openbare lichamen kunnen zich via de WiFi4EU-portaalsite alvast inschrijven.

...
Nieuws - 25 juli 2019

Wat betekent de einduitspraak in de Appingedam-zaak voor andere gemeenten?

De gemeente Appingedam mag reguliere winkels verbieden om zich te vestigen op een woonboulevard aan de rand van de stad. De nieuwe onderbouwing van deze brancheringsregeling voldoet aan de eisen van de Europese Dienstenrichtlijn (Drl). Dat staat in de einduitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) van 24 juli 2019 over het bestemmingsplan ‘Stad Appingedam’.

...
Nieuws - 7 mei 2019

Advies EU-Hof: Airbnb is een verlener van informatiediensten

De diensten die Airbnb levert moeten aangemerkt worden als diensten van de informatiemaatschappij, adviseert advocaat-generaal (A-G) Szpunar aan het Europese Hof van Justitie. Dit volgt uit zijn conclusie in de zaak tussen Airbnb Ireland en de Franse vereniging voor professionele accommodatie en toerisme AHTOP.

...
Nieuws - 15 april 2019

Hoge Raad: naheffing motorrijtuigenbelasting buitenlands kenteken is geen discriminatie

Het opleggen van een naheffing voor de motorrijtuigenbelasting (mrb) aan een auto met een buitenlands kenteken is geen discriminatie op grond van nationaliteit. Dat oordeelt de Hoge Raad in antwoord op prejudiciële vragen van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Een dergelijke naheffing is daarom ook niet in strijd met Europese non-discriminatiebeginsel.