...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Kunnen omwoners beroep doen op het voorzorgbeginsel in verband met straling van zendmasten?

Het college van B&W van onze gemeente heeft een bouwvergunning verleend aan een operator op het terrein van de mobiele telefonie voor het oprichten van een antennemast. Daartegen is bezwaar gemaakt door omwonenden. Bezwaarden doen een beroep op het voorzorgsbeginsel uit het Europees recht. Men vreest dat de volksgezondheid gevaar loopt door de elektromagnetische velden van mobiele telefoons en antennes, bijvoorbeeld van 5G-netwerken. Het staat niet vast dat deze velden ongevaarlijk zijn.

In hoeverre moet het voorzorgsbeginsel worden betrokken bij de beslissing op de bezwaren?

...
Praktijkvraag - 5 september 2023

Wat betekent de NIS2-richtlijn voor onze decentrale overheid?

Onze decentrale overheid heeft goede cybersecurity hoog in het vaandel staan en wil het interne beleid actueel houden. De verplichtingen uit de oorspronkelijke NIS-richtlijn golden niet voor ons, maar met de nieuwe NIS2-richtlijn worden de regels voor digitale overheidsdiensten aangescherpt. Wat betekent dit voor ons en wat is het verschil met de eerste NISS-richtlijn?

...
Nieuws - 22 september 2022

Nieuwe verordening inzake cyberweerbaarheid voorgesteld

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend voor een nieuwe verordening cyberweerbaarheid. De verordening moet zorgen voor een verbetering van digitale producten en diensten die nu onvoldoende beveiligd zijn.

...
Nieuws - 10 juli 2023

Nederland voortrekker digitale innovatie

Net als in 2022 is Nederland aangemerkt als ‘Innovatieleider’ en dit heeft sterk te maken met de voortrekkersrol in de digitale transformatie. Ook steeg het op de lijst van meest concurrerende economieën van de 6e naar de 5e plaats.

...
Praktijkvraag - 20 april 2023

Waar moet onze gemeente rekening mee houden bij de uitrol van 5G?

Onze gemeente heeft een aantal plaatsingsplangesprekken gevoerd voor de uitrol van 5G. Nu we geschikte locaties hebben gevonden voor antenne-installaties, wil een telecombedrijf graag op een van deze plekken een antenne van 7 meter plaatsen. Waar moet onze gemeente rekening mee houden?

...
Nieuws - 14 maart 2022

Digitale impact van de oorlog in Oekraïne

Het NCSC adviseert organisaties om hun digitale weerbaarheid op orde te brengen naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Het NCSC heeft nog geen concrete aanwijzingen dat digitale aanvallen op dit moment impact hebben op Nederland, maar sluit eventuele gevolgen en aanvallen in Nederland niet uit. 

...
Nieuws - 21 januari 2022

Gemeenten kunnen WiFi4EU-voucher inleveren

Heeft uw gemeente een WiFi4EU-voucher en wilt u deze verzilveren? In een korte video heeft de Europese Commissie in drie simpele stappen geïntroduceerd hoe uw gemeente succesvol een gratis wifi-hotspot kan aanleggen via de voucher.