...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Algemeen

Voor vrij verkeer binnen de Europese Unie zijn enkele grondbeginselen van belang, zoals het verbod op directe of indirecte discriminatie. Het vrij verkeer hangt sterk samen met de Europese interne markt.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Bescherming van werknemers

De Europese Unie kent regelgeving die werknemers goede arbeidsomstandigheden, veiligheid en bescherming tegen discriminatie garandeert. Op deze pagina leest u daar meer over.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Europese fondsen voor het platteland: gaat goed, kan beter

Europese subsidies voor plattelandsontwikkeling worden over het algemeen goed besteed, maar leveren niet altijd duurzame verbeteringen op. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een onderzoek naar de besteding van 25 miljard euro aan EU-gelden sinds 2007.

...
Nieuws - 30 juni 2022

Verzoek om input voor de-minimisvrijstelling staatssteun

De Europese Commissie vraagt om input voor de herziening van de de-minimisvrijstelling voor kleine steunbedragen. De Commissie stelt voor om het maximale bedrag aan de-minimissteun te verhogen en een verplichting op te nemen voor het voeren van een de-minimisregister. Dat laatste zou betekenen dat decentrale overheden alle door hen verstrekte de-minimissteun moeten registreren.

...
Nieuws - 6 december 2021

Raadpleging richtsnoeren voor steun voor uitrol breedband

De Europese Commissie wil feedback over richtsnoeren voor staatsteun voor breedbandnetwerken. Deze zijn relevant voor decentrale overheden die subsidies willen verstrekken voor de uitrol van breedbandprojecten of daarvoor andere vormen van steun willen verlenen. Reageren kan tot 21 januari 2022.

...
Nieuws - 7 april 2021

Even voorstellen… Jochen Meulman

Ik ben Jochen Meulman en per 1 maart 2021 ben ik begonnen als senior jurist bij het Kenniscentrum Europa decentraal. Voordat ik bij het KED begon, heb ik bijna vijftien jaar gewerkt bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Uitgezonderde diensten

Er zijn diensten die niet onder het toepassingsbereik van de Dienstenrichtlijn vallen. Wanneer er sprake is van een uitzonderingsgeval, hoeven decentrale overheden geen rekening te houden met de Dienstenrichtlijn. Op deze pagina wordt besproken welke diensten dit betreft.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Voorschriften ruimtelijke ordening

Wetgeving onder de vlag van ‘voorschriften voor ruimtelijke ordening’ kan eisen bevatten waarmee dienstenactiviteiten specifiek worden gereguleerd. In die gevallen valt de wetgeving onder de Dienstenrichtlijn. Op deze pagina kunt u lezen wanneer een regeling op het gebied van ruimtelijke ordening wel onder de Dienstenrichtlijn valt en wanneer niet. Daarnaast kunt u lezen wanneer regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening die onder de Dienstenrichtlijn valt te rechtvaardigen is.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

De ontvangstbevestiging

Volgens de Dienstenrichtlijn moeten decentrale overheden de ontvangst van een vergunningsaanvraag zo snel mogelijk bevestigen. Aan het bevestigen van ontvangst van een aanvraag zijn zowel inhoudelijke als vormvereisten verbonden. Op deze pagina zal worden uitgelegd welke vereisten dit zijn.

...
EU Recht en beleid - 3 mei 2024

Geldigheidsduur vergunning

Volgens de bepalingen in de Dienstenrichtlijn en Dienstenwet moeten decentrale overheden vergunningen die vallen onder de Dienstenrichtlijn in principe voor onbepaalde tijd verstrekken. De reden daarvan is dat een beperkte geldigheidsduur van vergunningen de uitoefening van dienstenactiviteiten verhindert. Op deze pagina wordt ingegaan op de geldigheidsduur van vergunningen.