...
Nieuws - 6 juli 2023

Wet Markt en Overheid verlengd tot 1 juli 2025

De geplande wetswijziging van de Wet Markt en Overheid (hierna Wet M&O) laat nog op zich wachten. In de tussentijd is de huidige wet voor de tweede keer verlengd, nu tot 1 juli 2025. Dit betekent dat de huidige gedragsregels voor overheden uit de Wet M&O voorlopig nog van kracht blijven. Mogelijk bepaalt de voorziene wetswijziging dat de gedragsregels permanent gaan gelden.

...
EU Rechtspraak - 1 september 2023

Kunnen er lokale beperkingen gesteld worden aan vergunningen voor privévervoer?

Het Europese Hof van Justitie geeft antwoord op de vraag of de eisen die door een Spaanse regionale overheidsinstantie worden gesteld bij het verkrijgen van een vergunning voor de exploitatie van diensten voor de verhuur van personenvoertuigen met chauffeur zijn toegestaan, met het oog op de vrijheid van vestiging. Volgens het Hof kunnen de maatregelen worden gerechtvaardigd om het vervoer, het verkeer en de publieke ruimte in een stedelijke agglomeratie goed te beheren en om het milieu te beschermen, maar niet om zuiver economische redenen zoals de afscherming van de taximarkt.

...
EU Rechtspraak - 30 maart 2023

Onder omstandigheden geen diskwalificatie bij ontbreken verklaring van voldoen aan wettelijke eisen

Partijen die inschrijven op een openbare aanbesteding mogen niet worden gediskwalificeerd op grond van het feit dat zij niet hebben verklaard om te zullen voldoen aan wettelijke eisen, wanneer de nakoming essentieel is voor de uitvoering van de opdracht, als die eisen niet zijn opgenomen in de aanbestedingsstukken.

...
Nieuws - 20 februari 2023

De Europese Commissie lanceert Europese gehandicaptenkaart

De Europese Commissie wil tegen eind 2023 een Europese gehandicaptenkaart introduceren die voor alle EU-landen geldt. Dit bevordert het vrij verkeer voor personen met een handicap.

...
Praktijkvraag - 17 november 2023

Kunnen wij stappen blijven nemen in een zaak wanneer er nog prejudiciële vragen liggen bij het Hof?

Afgelopen najaar hebben wij verschillende exploitanten van strandtenten verzocht om de seizoensgebonden strandtenten weer af te breken. Een aantal eigenaren heeft aangegeven het hier niet mee eens te zijn. Volgens hen is dit een beperking op het kunnen uitoefenen van een dienst, te weten horecaexploitatie. Zij hebben in hun beroep tegen de beschikking om de strandtent af te breken eerst de rechtbank en vervolgens de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzocht om prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie (het Hof). Zij willen een oordeel van het Hof over de uitlegging van bepalingen uit de Dienstenrichtlijn in het licht van ons lokale beleid met betrekking tot het afbreken van seizoensgebonden strandtenten.

In verband met deze prejudiciële procedure hebben de eigenaren van de strandtenten de gemeente gesommeerd geen verdere stappen in het handhavingstraject te nemen. In hoeverre moeten wij bij de definitieve aanschrijving rekening houden met de bepalingen uit de Dienstenrichtlijn? Is het verstandig om inderdaad te wachten met verdere stappen of kunnen wij gewoon doorgaan met onze aanschrijving? Hoe lang kan zo'n prejudiciële procedure duren?

...
Nieuws - 23 januari 2023

Aangepaste staatssteunregels en verwachte aanpassingen in 2023

Wat zijn de nieuwe staatssteunregels vanaf januari 2023? En welke verdere aanpassingen van het staatssteunregime kunnen we nog verwachten in 2023? Dat kunt u lezen in dit overzichtsartikel.

...
EU Rechtspraak - 28 februari 2023

Gemeenten mogen informatie opvragen bij bemiddelingsdiensten voor toeristenaccommodatie

Bemiddelingsplatforms voor huurders en verhuurders van accommodatie voor kort (toeristisch) verblijf kunnen worden verplicht om inlichtingen door te geven aan lokale autoriteiten om toeristenbelasting te kunnen heffen. Dat bepaalde het Europese Hof van Justitie op 27 april 2022 naar aanleiding van vragen van een Belgische rechter.

...
Nieuws - 28 november 2022

Hoe populair is het DAEB-besluit? En wat heb je eraan? Interview met Ali al Khatib

Bij KED merken we dat het besluit tot aanwijzing van een dienst van algemeen economisch belang een populair beleidsmiddel is onder decentrale overheden. Wij spraken daarover met Ali al Khatib, al tien jaar advocaat bij advocatenkantoor Stibbe en onderzoeker aan de Leidse rechtenfaculteit.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Dienstenrichtlijn: vergunningen

De dienstenrichtlijn stelt eisen aan de verlening van vergunningen, vergunningsstelsels en -voorwaarden voor dienstverlening. Ook zijn sommige vereisten voor de uitoefening van diensten verboden, zoals discriminatoire vereisten, verboden.