...
Nieuws - 21 juli 2022

Voorlopig akkoord voor de Path to the Digital Decade

Europa moet tegen 2030 digitaal soeverein zijn. In september 2021 stelde de Commissie in ’the Path to the Digital Decade’ voor hoe deze transformatie eruit moet zien. Het Europees Parlement en de Raad van de EU hebben nu een voorlopig akkoord over dit traject bereikt.

...
Nieuws - 13 mei 2022

EU-strategie online bescherming van kinderen

De Europese Unie zet al enkele jaren in op het verbeteren van digitaal burgerschap. Ook kinderen moeten in de online wereld beschermd worden. Daarom presenteerde de Europese Commissie een nieuwe strategie voor beter internet. 

...
Nieuws - 4 april 2022

Interview met gemeente Nijmegen over digitale toegankelijkheid

Alle websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties moeten digitaal toegankelijk zijn. Dat betekent dat de diensten voor mensen met een handicap even goed te gebruiken moeten zijn als voor mensen zonder handicap. In Nederland heeft een kwart van de bevolking een handicap. Een hele klus voor decentrale overheden om dit te realiseren. Kenniscentrum Europa decentraal sprak met Els Groffen en Marc van Kollenburg over het team en hun werkzaamheden voor digitale toegankelijkheid.

...
Nieuws - 11 april 2022

Raad van de EU stemt in met verlenging mobiele roaming tegen thuistarief

‘Roam like at home’ wordt verlengd. De Europese Raad heeft ingestemd met een verlenging van het roaming systeem tot 2032. Zo kunnen consumenten zonder hogere kosten blijven bellen, sms’en en internetten in andere EU-landen.

...
Nieuws - 7 februari 2022

Verklaring over Europese digitale rechten en beginselen voorgesteld

De Europese Commissie heeft op 26 januari een voorstel ingediend voor een ontwerpverklaring voor de digitale rechten en beginselen. Dit is de volgende stap om de digitale transformatie binnen de Europese Unie te verwezenlijken.

...
Nieuws - 14 februari 2022

Rapporten voortgang digitale toegankelijkheid gepubliceerd

Bijna alle lidstaten hebben voor het eerst verslag uitgebracht over de voortgang van hun digitale toegankelijkheid. Een van de verplichtingen uit de toegankelijkheidsrichtlijn is dat lidstaten dat iedere drie jaar doen. Nederland heeft samen met Denemarken het hoogst aantal gerapporteerde toegankelijkheidsverklaringen in Europa. 

...
Nieuws - 22 november 2021

Digitale transformatie: EU boekt vooruitgang maar investeringen zijn nodig

De resultaten van de digitale prestaties van EU-lidstaten in 2020 zijn bekendgemaakt: investeringen zijn hard nodig voor de Europese digitale transformatie maar alle lidstaten hebben vooruitgang geboekt. Nederland blijft een van de koplopers en dat betekent goed nieuws voor decentrale overheden.

...
Nieuws - 1 oktober 2021

Week van de Toegankelijkheid: iedereen moet mee kunnen doen

Het is de Week van de Toegankelijkheid en dat betekent dat deze week óók extra aandacht wordt gevraagd voor digitale toegankelijkheid van o.a. websites. De Europese richtlijnen brengen veel werk met zich mee voor decentrale overheden.

...
Nieuws - 20 september 2021

Artificial Intelligence in de Europese Unie

Veel decentrale overheden maken gebruik van Artificial Intelligence (AI). Ook voor de Europese Commissie is AI een belangrijk agendapunt. Zij wil bijvoorbeeld de technologie reguleren. In dit nieuwsbericht leest u meer over belangrijke Europese ontwikkelingen op het gebied van AI.

...
Nieuws - 10 juni 2021

Europese Commissie publiceert voorstel voor een Europese digitale identiteit

EU-burgers moeten zich gemakkelijker digitaal kunnen identificeren. Bijvoorbeeld door met de smartphone digitale identiteitsbewijzen, zoals paspoorten of rijbewijzen te delen. Daartoe is er nu een voorstel dat een nieuw kader schetst voor een Europese digitale identiteit.

...
Nieuws - 6 mei 2020

Wet voor gegevensuitwisseling ingediend bij Tweede Kamer

De Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) is ingediend bij de Tweede Kamer. Deze wet creëert een kader voor het uitwisselen van (persoons)gegevens, waardoor overheden beter kunnen optreden tegen onder andere ondermijning.

...
EU Rechtspraak - 28 februari 2023

Vallen juridische analyses onder de definitie van ‘persoonsgegevens’ en moet een overheid de burger hier toegang toe verlenen?

Juridische analyses door de overheid, op basis waarvan zij een beslissing neemt over de rechtspositie van een burger, vallen niet onder de definitie van ‘persoonsgegevens’ uit de Europese Privacyrichtlijn. Een overheid hoeft daarom de burger ook geen toegang te geven tot dergelijke interne analyses. Tot deze conclusie kwam het Europese Hof van Justitie onlangs in een Nederlandse vreemdelingenzaak.