...
Nieuws - 3 april 2023

170 miljoen voor innovatie en deep tech in regio’s

Regio’s kunnen zich bij de Europese Commissie aanmelden als ‘Regional Innovation Valleys’. Is uw regio actief in innovatie en deep tech, bv op het gebied van voedselveiligheid, circulaire economie, de digitale of energietransitie en wilt u samenwerken met andere regio’s? Reageren kan tot 18 september 2023.

...
Nieuws - 9 juli 2023

Interview met Amber Stoof: Digitalisering blijft prioriteit voor EU en lidstaten

Amber Stoof is werkzaam als attaché ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor de Permanente Vertegenwoordiging (PV). De PV behartigt de Nederlandse belangen in de Europese Unie (EU). Zij houdt zich daar voornamelijk bezig met digitalisering. Decentrale overheden moeten hier nadrukkelijk mee aan de slag. KED sprak Amber over haar werk bij de PV en de uitdagingen op het gebied van digitalisering.

...
Nieuws - 27 februari 2023

Consultatie over het Digital Decade 2030 programma geopend

Het Digital Decade programma wordt op dit moment gefinaliseerd met onder andere de toevoeging van zogeheten key performance indicators (KPI’s). Dit betreffen de indicatoren waarmee gemeten kan worden hoever een lidstaat is wat betreft de doelen die worden gesteld in het Digital Decade programma.

...
Nieuws - 12 juni 2023

Commissie en WHO werken aan mondiaal gezondheidscertificeringssysteem

De Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben aangekondigd dat de WHO vanaf juni 2023 het systeem van de EU voor digitale COVID-19-certificering zal overnemen. De WHO zal dit bestaande systeem vervolgens gebruiken om een mondiaal gezondheidscertificeringssysteem op te zetten. Dit certificeringssysteem zal dienen ter bescherming van burgers tegen huidige en toekomstige gezondheidsbedreigingen.

...
Nieuws - 20 april 2023

Consultatie: EU-Initiatief Virtuele Werelden

De Europese Commissie is een raadpleging gestart omtrent het ontwikkelen van een visie voor opkomende virtuele werelden. Virtuele werelden bieden kansen voor de samenleving. Er kan tot 3 mei 2023 gereageerd worden.

...
Nieuws - 28 september 2020

Overheidswebsites verplicht digitaal toegankelijk

In de Miljoenennota van afgelopen Prinsjesdag presenteerde het kabinet plannen voor de digitalisering van de overheid. Op basis van de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn moeten vanaf 23 september 2020 alle overheidswebsites voldoen aan bepaalde toegankelijkheidseisen.

...
Nieuws - 3 april 2023

1,3 Miljard euro voor digitale transitie en cyberveiligheid

Bent u bezig met digitalisering? Dan komt uw project in aanmerking voor financiering uit het Digital Europe fonds. De Europese Commissie heeft namelijk twee werkprogramma’s gepresenteerd op de gebieden van digitalisering in het algemeen en cyberveiligheid.

...
EU Rechtspraak - 30 maart 2023

Is het uitlenen van een e-book te vergelijken met dat van een papieren boek?

In deze zaak beargumenteert Advocaat-Generaal Szpunar dat het uitlenen van een e-book te vergelijken is met het uitlenen van een traditioneel, papieren boek. Dit is relevant voor gemeenten en provincies aangezien zij taken en verantwoordelijkheden hebben in de bibliotheekfunctie.

...
Nieuws - 27 maart 2023

Wet digitale overheid aangenomen

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel digitale overheid aangenomen. Dit wetsvoorstel regelt dat Nederlandse burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij overheidsinstellingen. Daarmee zijn gegevens van burgers beter beschermd en hebben zij keuze uit meerdere inlogmiddelen.

...
Praktijkvraag - 23 maart 2023

Hoe zorgen we ervoor dat onze overheidswebsite en intranetomgeving voldoen aan de Europese toegankelijkheidsrichtlijn?

Bij onze gemeente zijn we bezig met het moderniseren van onze website. We letten hierbij op de vereisten uit de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn. We begrepen verder dat deze eisen ook gelden voor onze intranetomgeving. Klopt dit? En zijn er nog nieuwe ontwikkelingen omtrent de toegankelijkheidsrichtlijn waar wij rekening mee moeten houden?

...
Nieuws - 12 september 2022

Handreiking Duurzaam digitaal toegankelijke pdf’s gepubliceerd

Het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding heeft de handreiking ‘Duurzaam digitaal toegankelijke pdf’s’ gepubliceerd. De handreiking moet gemeenten helpen met het toegankelijk maken van digitale bestanden voor mensen met een beperking.