...
EU Recht en beleid - 19 juli 2023

Beleidsterreinen Staatssteun

Decentrale overheden dienen op een groot aantal beleidsterreinen rekening te houden met de Europese staatssteunregels. Dit is bijvoorbeeld het geval als een decentrale overheid staatssteun wil verlenen aan een onderneming in het kader van zorg, cultuur, landbouw of onderzoek.

...
Nieuws - 17 juli 2023

Kamerbrief over Wet Markt en Overheid en de woningbouwopgave

Staatssecretaris Vijlbrief (EZK) en minister De Jonge (VRO) hebben op 6 juli een brief naar de Kamer verstuurd met daarin een verduidelijking van de visie van het kabinet op de rol van de overheid in de woningbouwopgave.

...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Nationale financierings­maatregelen

Voor decentrale overheden die voornemens zijn eigen steunregelingen op te stellen is het goed van deze maatregelen kennis te nemen, om overlap tussen verschillende nationale regelingen te voorkomen.

...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Steun op basis van het VWEU

Lidstaten kunnen op grond van het VWEU benadeelde organisaties compenseren voor geleden schade door uitzonderlijke omstandigheden, zoals ook de corona-uitbraak.

...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Maatregelen die geen staatssteun vormen

De Europese Commissie heeft in een mededeling aangegeven dat lidstaten bepaalde maatregelen kunnen nemen om de economie te stimuleren die buiten de staatssteunregels vallen.

...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Steun verlenen: overzicht mogelijkheden

De Coronacrisis veroorzaakt verschillende nadelige economische gevolgen. Bij decentrale overheden roept dat mogelijk vragen op over hoe zij het beste de economische gevolgen van de Coronacrisis kunnen beperken.

...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Coronacrisis

De maatregelen die de lidstaten nemen in het kader van de bestrijding van het coronavirus hebben een grote impact op de economie. Zowel op Europees niveau als op nationaal niveau worden er maatregelen genomen om de economie te stimuleren. Hierbij moet rekening worden gehouden met de staatssteunregels.

...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Steun voor milieubescherming

Decentrale overheden kunnen op allerlei manieren maatregelen treffen om de groene transitie te stimuleren. Milieubescherming heeft prioriteit voor Europa. Ondernemingen spelen een grote rol in het verbeteren van het milieu.

...
Nieuws - 20 juni 2022

Tijdelijke kaderregeling staatssteun in verband met Covid-19 wordt na 30 juni 2022 afgebouwd

De tijdelijke kaderregeling voor staatssteun in verband met COVID-19 wordt niet verlengd. Decentrale overheden kunnen tot en met 30 juni 2022 gebruikmaken van alle instrumenten van de tijdelijke kaderregeling. Hierna zijn er beperkte mogelijkheden om steun te verlenen volgens deze regeling.