...
Nieuws - 11 mei 2020

Wettelijke verplichting digitale toegankelijkheid niet uitgesteld

Op 23 september treed het Besluit digitale toegankelijkheid overheid in werking voor overheidswebsites, inclusief websites van decentrale overheden. Dit besluit, waarmee de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn wordt geïmplementeerd, is al sinds 2018 van kracht.

...
Nieuws - 6 mei 2020

Kabinet presenteert structurele aanpak stikstofproblematiek

Het kabinet stelt € 5 miljard beschikbaar voor de structurele aanpak van de stikstofproblematiek door een pakket maatregelen voor de periode tot en met 2030 die de uitstoot en neerslag van stikstof vermindert, de natuur herstelt en de vergunningsverlening verder op gang brengt.

...
Nieuws - 6 mei 2020

Wet voor gegevensuitwisseling ingediend bij Tweede Kamer

De Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) is ingediend bij de Tweede Kamer. Deze wet creëert een kader voor het uitwisselen van (persoons)gegevens, waardoor overheden beter kunnen optreden tegen onder andere ondermijning.

...
Nieuws - 20 april 2020

Hoge Raad: Kentekenparkeren gerechtvaardigde inbreuk op privacy

Het systeem van kentekenparkeren in de gemeente Amsterdam is niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat oordeelde de rechtbank in een zaak die Privacy First had aangespannen tegen de gemeente Amsterdam.

...
Nieuws - 23 maart 2020

Meld uw cultureel erfgoed-projecten aan voor een uitwisseling van best practices

Heeft uw stad of regio een innovatief en inspirerend project op het gebied van cultureel erfgoed? Meld deze dan aan bij ‘Cultural Heritage in Action!’. Dit nieuwe platform van de Europese Commissie is namelijk op zoek naar lokale en regionale praktijkvoorbeelden op het gebied van cultureel erfgoed om de uitwisseling van ‘good practices’ te bevorderen.

...
Nieuws - 16 maart 2020

Commissie publiceert nieuwe plannen voor circulaire economie

Overheden kunnen een krachtige motor zijn voor de vraag naar duurzame producten. Dat staat in het Actieplan voor de Circulaire Economie dat de Europese Commissie op 11 maart 2020 publiceerde. Het actieplan stelt verschillende wetgevende en niet-wetgevende maatregelen voor om de consumptievoetafdruk in de EU te verkleinen en het circulaire gebruik van producten grondstoffen in de EU te verhogen.

...
Nieuws - 2 maart 2020

Natuurbank: compensatienatuur voor projecten met groot openbaar belang

In mei 2019 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in strijd is met de Europese Habitatrichtlijn. Dat betekent dat het PAS niet meer gebruikt mag worden voor vergunningsverlening. Na de uitspraak kwamen vele projecten stil te liggen. Dit trof grote projecten die bijvoorbeeld infrastructurele veiligheid moeten garanderen

...
Nieuws - 2 maart 2020

Onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen het VK en de EU

De Raad heeft onlangs het ontwerpmandaat van de Europese Commissie om te onderhandelen met het VK over de toekomstige relatie goedgekeurd. Het VK en de EU hebben eerder een terugtrekkingsakkoord gesloten waarbij een overgangsperiode is afgesproken tot en met 31 december 2020.