...
Nieuws - 2 maart 2020

PFAS-problematiek nog niet opgelost

Voornamelijk de bouwsector, maar ook decentrale overheden worden nog steeds geconfronteerd met PFAS-problemen (poly- en perfluoralkylstoffen). Ook na het wijzigen van het Tijdelijke behandelingskader in november bleven deze problemen zich voordoen.

...
Nieuws - 24 februari 2020

Europese Commissie publiceert strategie voor de omgang met data en AI

Op 19 februari publiceerde de Europese Commissie haar nieuwe plannen voor ‘een digitaal Europa dat klaar is voor de toekomst’. Deze prioriteit is een van de zes hoofdprioriteiten van de nieuwe Commissievoorzitter Von der Leyen. De woensdag gepubliceerde stukken betreffen een algemene Mededeling.

...
Nieuws - 17 februari 2020

Inspraak en Betere Regelgeving

De Europese Commissie geeft in het werkplan aan dat zij inspraak en betrokkenheid bij Europese beleidsvorming belangrijk vind. Daarom wil de Commissie een Conferentie over de Toekomst van Europa organiseren. Ook bevestigt de nieuwe Commissie het belang van Betere Regelgeving bij de totstandkoming en evaluatie van Europese wetgeving.

...
Nieuws - 17 februari 2020

A Europe Fit for a Digital Age – Digitale markt

‘Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk’ is een van de zes prioriteiten van de Europese Commissie. Op het gebied van de digitale markt zijn er diverse plannen aangekondigd die relevant zijn voor decentrale overheden

...
Nieuws - 10 februari 2020

SyRI maakt inbreuk op privéleven burger

De wetgeving die de inzet van het Systeem Risico Indicatie (SyRI) reguleert is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat oordeelde de rechtbank op 5 februari 2020 in een zaak die verschillende maatschappelijke organisaties hadden aangespannen tegen het Rijk over het gebruik van SyRI.

...
Nieuws - 27 januari 2020

Uitdagingen en kansen bij circulair bouwen

Bouw- en sloopafval is de grootste afvalstroom in de EU. Deze afvalstroom is dan ook niet voor niets aangemerkt als prioritair in het nieuwe Circulaire Economie Actieplan van de Europese Commissie. Het Europees Milieu Agentschap heeft onlangs een rapport gepubliceerd over de uitdagingen en kansen die bouw- en sloopafval bieden op weg naar een circulaire economie.

...
Nieuws - 20 januari 2020

COP-CITIES publiceert voorstel voor prioriteiten in 2020

De Community of Practice CITIES (COP-CITIES) is een forum waar ervaringen en expertise omtrent steden en stedelijk beleid worden gecollectiviseerd. Meerdere soorten belanghebbenden – waaronder onderzoeksinstituten, NGO’s, en (netwerken van) steden – kunnen lid worden van deze ‘gemeenschap’. Onlangs is de zogenoemde ‘routekaart’ voor 2020 gepubliceerd, waarmee COP-CITIES zijn prioriteiten voor 2020 uiteenzet.

...
Nieuws - 20 januari 2020

Leipzig Charter wordt vernieuwd

De Leipzig Charter zal onder het voorzitterschap van Duitsland van de Europese Raad in de tweede helft van dit jaar worden vernieuwd. Tijdens het vorige Duitse voorzitterschap, in 2007, is dit manifest aangenomen. Hierin worden strategieën uiteengezet voor de duurzame ontwikkeling van stedelijke gebieden.

...
Nieuws - 13 januari 2020

Kroatisch voorzitterschap Raad van de EU van start in 2020

Kroatië zal van 1 januari tot 30 juni 2020 het roulerende voorzitterschap van de Raad van de EU overnemen, in navolging van Finland. Onder het motto ‘Een sterk Europa in een wereld van uitdagingen’ zal Kroatië de prioriteiten vormgeven tijdens zijn termijn.

...
Nieuws - 18 december 2019

Brexit: verkiezingen VK geweest

Het Verenigd Koninkrijk (VK) wil de Europese Unie (EU) verlaten op 31 januari 2020 (middernacht Nederlandse tijd). Het VK en de EU bereikten op 17 oktober een akkoord over de voorwaarden voor het vertrek van het VK uit de EU (Brexit) en een overgangsperiod.