...
Nieuws - 2 maart 2020

Staat van de Europese Unie 2020

Op 26 februari verscheen de Staat van de Europese Unie 2020, waarin het kabinet de Nederlandse reactie op het werkprogramma van de Commissie-Von der Leyen presenteerde. Het programma is opgedeeld in 43 initiatieven, samengevoegd in 6 kernprioriteiten.

...
Nieuws - 17 februari 2020

Financiering van de Europese Green Deal

De Europese Commissie geeft in haar werkplan aan dat er een behoorlijke financiering moet worden geregeld om de ambities van de Green Deal te behalen. In dit artikel leest u hoe de Commissie de financiering van de Green Deal wil bewerkstelligen door een complex pakket aan maatregelen.

...
Nieuws - 24 februari 2020

Feedback gevraagd voor de Farm to Fork-strategie

De Europese Commissie heeft een feedbackformulier geopend voor de Van-Boer-tot-Bord-strategie (Farm to Fork). Deze strategie is onderdeel van de Europese Green Deal en zal in het voorjaar van 2020 worden gepubliceerd. De strategie moet zorgen voor een duurzamere voedselketen met voedzaam.

...
Nieuws - 20 januari 2020

Europees Parlement neemt standpunt in over biodiversiteit

Op donderdag 16 januari heeft het Europees Parlement een standpunt aangenomen met betrekking tot biodiversiteit. In het standpunt stelt het Parlement dat Europa 30% van zijn grondgebied moet reserveren als natuurreservaten, bindende doelstellingen moet invoeren om het gebruik van pesticiden te verminderen en 10% van zijn langetermijnbudget moet investeren in maatregelen om soortenverlies en aantasting van leefgebieden tegen te gaan.

...
Nieuws - 13 januari 2020

Regionale overheden cruciaal voor Green Deal

Op 9 januari 2020 heeft Eurocommissaris Elisa Ferreira voor Cohesie en Hervormingen gesproken met Europese koepels van decentrale overheden. Onder andere de European Green Deal en het nieuwe Just Transition Mechanism (JTM) waren onderwerp van gesprek.

...
Nieuws - 9 december 2019

Sociale huisvestingssector wil Europese Green Deal aanjagen

Welke rol kan de sociale huisvestingssector spelen in het uitvoeren van de Europese Green Deal? Hierover sprak Housing Europe, de Europese koepel van publieke, coöperatieve en sociale huisvestingsvoorzieningen en -organisaties, met betrokkenen uit de sector tijdens een bijeenkomst in het Huis van de Nederlandse Provincies in Brussel.

...
Nieuws - 9 december 2019

137e plenaire vergadering Europees Comité van de Regio’s

Op 4 en 5 december vond in Brussel de 137e plenaire zitting van het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) plaats. De Nederlandse delegatie overhandigde Frans Timmermans een brochure met best practices voor de rol van provincies in een duurzaam, klimaatneutraal Europa.

...
Nieuws - 27 mei 2019

Verbod op wegwerpplastic bekrachtigd door EU-lidstaten

Wegwerpplastics worden vanaf 2021 verboden in de EU. De lidstaten namen vorige week een richtlijn aan die de milieuschade als gevolg van rondslingerend plastic terug moet dringen. Het verbod geldt voor plastic producten die slechts eenmaal gebruikt kunnen worden, zoals plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes.