...
Nieuws - 20 januari 2020

COP-CITIES publiceert voorstel voor prioriteiten in 2020

De Community of Practice CITIES (COP-CITIES) is een forum waar ervaringen en expertise omtrent steden en stedelijk beleid worden gecollectiviseerd. Meerdere soorten belanghebbenden – waaronder onderzoeksinstituten, NGO’s, en (netwerken van) steden – kunnen lid worden van deze ‘gemeenschap’. Onlangs is de zogenoemde ‘routekaart’ voor 2020 gepubliceerd, waarmee COP-CITIES zijn prioriteiten voor 2020 uiteenzet.

...
Nieuws - 13 januari 2020

Regionale overheden cruciaal voor Green Deal

Op 9 januari 2020 heeft Eurocommissaris Elisa Ferreira voor Cohesie en Hervormingen gesproken met Europese koepels van decentrale overheden. Onder andere de European Green Deal en het nieuwe Just Transition Mechanism (JTM) waren onderwerp van gesprek.

...
Nieuws - 20 januari 2020

Leipzig Charter wordt vernieuwd

De Leipzig Charter zal onder het voorzitterschap van Duitsland van de Europese Raad in de tweede helft van dit jaar worden vernieuwd. Tijdens het vorige Duitse voorzitterschap, in 2007, is dit manifest aangenomen. Hierin worden strategieën uiteengezet voor de duurzame ontwikkeling van stedelijke gebieden.

...
Nieuws - 9 december 2019

Lancering 2021-editie Europese Ondernemende Regio Award

De aanmeldperiode voor de nieuwe editie van de Europese Ondernemersregio (EOR) is geopend. Steden en regio’s met vooruitstrevende of bijzondere strategieën voor ondernemerschap kunnen zich aanmelden voor de EOR Award. 

...
Nieuws - 9 december 2019

Tool voor opzetten stedenbanden tussen EU en Turkije

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, Directoraat voor EU-zaken, heeft een hulpmiddel voor stedenbanden vrijgegeven. Geïnteresseerde steden of gemeenten kunnen via de Town Twinning Tool andere steden vinden voor het opzetten van een stedenband. De algemene doelstelling is om de bestuurlijke capaciteit op lokaal niveau in het EU-toetredingsproces van Turkije te vergroten.

...
Nieuws - 16 december 2019

Belang van cohesiebeleid onderstreept in brief

De #CohesionAlliance roept op tot een tijdige overeenstemming over het volgende Meerjarig Financieel Kader (MFK) voor 2021-2027, om een ​​soepele uitbetaling van middelen in de komende jaren te waarborgen. Het partnerschapsbeginsel moet bovendien worden versterkt om ervoor te zorgen dat lokale overheden worden betrokken bij de ontwikkeling van nationale uitgavenplannen voor cohesie.

...
Nieuws - 25 november 2019

Oproep aanmeldingen initiatief verjongende politiek

Het Congres van lokale en regionale overheden bij de Raad van Europa roept Europese jongeren op zich aan te melden voor het “Rejuvenating politics”-initiatief. Het Congres zal per lidstaat één jong persoon uitnodigen tweemaal naar Straatsburg te komen als jeugdafgevaardigde en deel te nemen aan twee sessies.

...
Nieuws - 2 december 2019

Steden en regio’s vragen om verbetering verkeersveiligheidsbeleid

Tijdens de afsluitende plenaire vergadering van de Polis-conferentie 2019 op 27 en 28 november in Brussel hebben steden en regio’s hun steun uitgesproken voor “Een nieuw model voor veilige straten”, een door steden geleide verklaring opgesteld door Polis en EUROCITIES.

...
Nieuws - 25 november 2019

Proef met zelfrijdende vrachtwagens op Zeeuwse wegen

In Zeeland wordt binnenkort een proef gestart met zelfrijdende vrachtauto’s op de openbare weg, een primeur in Nederland. Tijdens de testperiode van drie jaar rijden de trucks op een traject van ruim drie kilometer. Het project is van belang in technologisch opzicht, maar ook gezien het chauffeurstekort en het feit dat het steeds drukker wordt op de weg.

...
Nieuws - 16 september 2019

Europese Commissie opent consultaties Horizon Europa

Op 11 september 2019 heeft de Europese Commissie openbare raadplegingen geopend voor 12 voorgestelde geïnstitutionaliseerde partnerschappen in het kader van Horizon Europa, het volgende EU-programma voor onderzoek en innovatie (2021-2027).