...
EU Recht en beleid - 7 februari 2023

Energiemarkt & Infrastructuur

De energiemarkt is een interne markt voor energie. De verduurzaming van het energieaanbod werpt uitdagingen op voor de energiemarkt en -infrastructuur. Op deze pagina leest u daar meer over.

...
EU Recht en beleid - 1 februari 2023

Milieu-informatie

Wat is de toestand van een groot stuk natuurgebied in een bepaalde provincie? Kan een waterschap iets vertellen over het effect van lozingen op water in een bepaald gebied? Of welke plannen of voorstellen heeft de gemeente die een effect hebben op de bodem? Dit zijn vragen die kunnen spelen bij burgers of bedrijven. Decentrale overheden dienen hier informatie over te verstrekken. Burgers en bedrijven hebben namelijk recht op toegang tot deze milieu-informatie.

...
Nieuws - 30 januari 2023

Geslaagde herstart Werken met Europa borrel!

KED kijkt terug op een geslaagde herstart van de Werken met Europa borrel! Op 24 januari vond in het Huis van Europa in Den Haag de eerste bijeenkomst van 2023 plaats. Thema: Europees klimaatbeleid.

...
EU Recht en beleid - 18 januari 2023

Natura 2000

Het Natura 2000-netwerk is een netwerk van beschermde natuurgebieden in Europa. In deze gebieden moeten planten, dieren en hun natuurlijke leefomgeving worden beschermd tegen menselijke inmenging, om de achteruitgang van de biodiversiteit in Europa terug te dringen.

...
EU Recht en beleid - 18 januari 2023

Invasieve uitheemse soorten

Invasieve uitheemse soorten of exoten zijn dieren of planten die van oorsprong niet voorkomen in het gebied waar ze aangetroffen worden en schadelijk zijn voor de natuur, bijvoorbeeld de muskusrat, de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw. Ze verdringen namelijk inheemse dieren en planten. Ook kunnen ze schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en infrastructuur. De Europese Unie heeft regels opgesteld om invasieve exoten te bestrijden. Provincies, waterschappen en gemeenten zijn betrokken bij de bestrijding van deze exoten.  

...
EU Recht en beleid - 18 januari 2023

Milieueffect­rapportage

De aanleg van een snelweg of vluchthaven, de bouw van een dam of de bouw van een windturbinepark kan impact hebben op natuur en milieu. Bij de voorbereiding van plannen en besluiten van zulke activiteiten dient mogelijk een procedure voor een milieueffectrapportage (m.e.r.) gevolgd te worden om de (schadelijke) effecten van deze activiteiten op het milieu in kaart te brengen.

...
EU Recht en beleid - 18 januari 2023

Milieubeheer

Gemeenten, provincies en waterschappen spelen een belangrijke rol in de bescherming van het milieu. De decentrale overheden zijn belast met de bestuursrechtelijke handhaving van de milieuregels.

...
EU Recht en beleid - 10 januari 2023

Drinkwater

Europese regelgeving moet ervoor zorgen dat water dat voor menselijke consumptie bestemd is veilig geconsumeerd kan worden. De Kaderrichtlijn Water en Drinkwaterrichtlijn zijn belangrijke instrumenten hiervoor.

...
Nieuws - 16 november 2022

Haarlem finalist van European Rising Innovation Award 2022

Haarlem is in de race voor de Europese innovatietitel, bedoeld voor steden die uitblinken in het opbouwen van innovatie-ecosystemen. Samen met twee andere Europese steden, maakt de stad kans op de titel ‘The European Rising Innovative City 2022’.