...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Hoe lang mogen jaargrenswaarden voor luchtkwaliteit worden overschreden?

Het Europese Hof van Justitie heeft in deze zaak de Europese Commissie in het gelijk gesteld. Bulgarije is de regels uit richtlijn 2008/50/EG omtrent luchtkwaliteit niet nagekomen. De lidstaat heeft in bepaalde agglomeraties, zo oordeelt het Hof, de jaargrenswaarden voor PM-concentraties voortdurend overschreden en heeft niet getracht deze overschrijding zo kort mogelijk te houden.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Luchtkwaliteit: hoe schoon is de lucht in de Europese steden?

Het Europees Milieuagentschap heeft de luchtkwaliteit van Europese steden in kaart gebracht. Den Haag, Groningen en Breda behoren tot de top 50 van schoonste steden. Verder blijkt dat Nederland goed op weg is met het behalen van de emissiereductieverplichtingen uit de Emissieplafonds Richtlijn.

...
Nieuws - 21 november 2022

Rondje langs de velden: KED in Brussel

Om decentrale overheden zo goed mogelijk van dienst te zijn is het cruciaal om warme contacten in ‘het Brusselse’ te onderhouden. Adviseurs Laura Hollmann (klimaat en milieu) en Brent Bos (fondsen) maakten een ‘rondje langs de velden’.

...
Nieuws - 14 oktober 2019

Interview Annie Schreijer-Pierik: “De komende vijf jaar zijn cruciaal”

Annie Schreijer-Pierik werd afgelopen zomer herkozen in het Europees Parlement, waar ze sinds september vast lid is van de Landbouwcommissie. Ze wil zich het komende mandaat inzetten voor het behoud van gezins- en familiebedrijven, voedselproductie en voedselzekerheid.

...
EU Recht en beleid - 22 februari 2023

Kader voor stedelijke mobiliteit

Op deze pagina kunt u meer lezen over het stedelijk mobiliteitskader, de doelen van dit kader en hoe het zich verhoudt tot andere programma’s.

...
Nieuws - 8 december 2022

Haarlem wint European Rising Innovative City Award 2022

Haarlem heeft de European Rising Innovative City Award 2022 gewonnen. Naast de eer ontvangt de stad ook een geldbedrag van € 500.000,-. Burgemeester Jos Wienen nam in Brussel de prijs in ontvangst uit handen van de Europese commissaris van innovatie Mariya Gabriel.

...
EU Recht en beleid - 21 februari 2023

Overstromingsrisico’s

Omdat veel overstromingsgevoelige gebieden zijn verspreid over meerdere landen, is coördinatie en samenwerking tussen EU-lidstaten vereist. De EU heeft daarom de Richtlijn Overstromingsrisico’s (ROR-richtlijn; Richtlijn 2007/60/EG) opgesteld met als doel om de overstromingsrisico’s te beperken.

...
Nieuws - 20 februari 2023

Europa beter voorbereid op noodsituaties

Om de Unie beter voor te bereiden op rampen presenteert de Europese Commissie de EU Disaster Resilience Goals. De doelstellingen sporen decentrale overheden aan om intensiever samen te werken met overheden in binnen- en buitenland. Verder zijn er subsidies beschikbaar voor innovatieve oplossingen.