...
Nieuws - 2 november 2020

Circulair bouwen en aanbesteden: het CBCI project

Groene overheidsopdrachten worden een belangrijker instrument om de ambities van de EU te behalen. Het Circular Bio-based Construction Industry (CBCI) project moet oplossingen bieden voor de circulaire bio-gebaseerde bouw.

...
Nieuws - 26 oktober 2020

Europese Methaanstrategie voor een methaanvrij Europa

De uitstoot van methaan moet verminderd worden om de Europese klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 te halen. Daarom heeft de Europese Commissie op 14 oktober de Europese Methaanstrategie voorgesteld. Het gaat om maatregelen voor de energie-, landbouw- en afvalsector.

...
Nieuws - 20 januari 2020

COP-CITIES publiceert voorstel voor prioriteiten in 2020

De Community of Practice CITIES (COP-CITIES) is een forum waar ervaringen en expertise omtrent steden en stedelijk beleid worden gecollectiviseerd. Meerdere soorten belanghebbenden – waaronder onderzoeksinstituten, NGO’s, en (netwerken van) steden – kunnen lid worden van deze ‘gemeenschap’. Onlangs is de zogenoemde ‘routekaart’ voor 2020 gepubliceerd, waarmee COP-CITIES zijn prioriteiten voor 2020 uiteenzet.

...
Nieuws - 13 januari 2020

Regionale overheden cruciaal voor Green Deal

Op 9 januari 2020 heeft Eurocommissaris Elisa Ferreira voor Cohesie en Hervormingen gesproken met Europese koepels van decentrale overheden. Onder andere de European Green Deal en het nieuwe Just Transition Mechanism (JTM) waren onderwerp van gesprek.

...
Nieuws - 20 januari 2020

Leipzig Charter wordt vernieuwd

De Leipzig Charter zal onder het voorzitterschap van Duitsland van de Europese Raad in de tweede helft van dit jaar worden vernieuwd. Tijdens het vorige Duitse voorzitterschap, in 2007, is dit manifest aangenomen. Hierin worden strategieën uiteengezet voor de duurzame ontwikkeling van stedelijke gebieden.

...
Nieuws - 20 mei 2019

SEREH: hoe grensoverschrijdende samenwerking lokale voordelen kan hebben

Een voorbeeld van innovatief energiebeleid met behulp van Europees geld is SEREH: Smart Energy Region Emmen Haren. Dit samenwerkingsverband tussen de gemeente Emmen en de Duitse gemeente Haren moet mogelijk maken dat beide gemeenten optimaal profiteren van lokaal opgewekte duurzame energie.

...
Nieuws - 13 mei 2019

Clean energy, clean mobility conferentie in Almere

Op 5 juni vindt de conferentie ‘Clean energy, clean mobility’ plaats in Almere. Het thema van deze conferentie is hoe hernieuwbare energie en e-mobiliteit een plek krijgen in stadsplanning en regionale gebiedsontwikkeling.

...
Nieuws - 15 april 2019

Commissie positief over ontwikkelingen energie-unie

De Europese Commissie heeft haar vierde verslag over de staat van de energie-unie gepresenteerd. Het opzetten van een Europese energie-unie was één van de prioriteiten van de huidige Commissie, waarvan het mandaat bijna afloopt. De Commissie is positief over de bijdrage van de bijna 8000 steden van het Burgemeestersconvenant.