×

Europees recht en beleid

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

EU-burgerschap

De bepalingen in het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) die het vrij verkeer van personen garanderen, waren lange tijd gericht op economisch actieve personen, zoals werknemers of zelfstandigen. Dit veranderde door de introductie van het EU-burgerschap. Personenverkeer omvat nu ook het vrij verkeer van EU-burgers. Op deze pagina vindt u meer informatie over EU-burgerschap.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Vrij verkeer van personen

Burgers van lidstaten van de EU kunnen zich vrij binnen de grenzen van EU bewegen. Op deze pagina vindt u meer informatie over het vrij verkeer van personen.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

De ontvangstbevestiging

Volgens de Dienstenrichtlijn moeten decentrale overheden de ontvangst van een vergunningsaanvraag zo snel mogelijk bevestigen. Aan het bevestigen van ontvangst van een aanvraag zijn zowel inhoudelijke als vormvereisten verbonden. Op deze pagina zal worden uitgelegd welke vereisten dit zijn.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Leges

Op deze pagina wordt besproken wat leges zijn en welke invloed de Dienstenrichtlijn daarop heeft. Daarbij zal ook worden ingegaan op het verbod op kruissubsidiëring.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Voorwaarden eisen

Decentrale overheden kunnen de toegang tot of de uitoefening van diensten niet zomaar afhankelijk stellen van alle eisen. Ook is onder de Dienstenrichtlijn het invoeren van een vergunningstelsel aan bepaalde eisen onderworpen. Op deze pagina zal worden ingegaan op de eisen die zijn toegestane en verboden eisen. Ook zal het onderscheid tussen eisen die worden opgelegd aan dienstverleners die zich permanent vestigen en die tijdelijk diensten in een andere lidstaat aanbieden worden verduidelijkt.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Dienstenrichtlijn: vergunningen

De dienstenrichtlijn stelt eisen aan de verlening van vergunningen, vergunningsstelsels en -voorwaarden voor dienstverlening. Ook zijn sommige vereisten voor de uitoefening van diensten verboden, zoals discriminatoire vereisten, verboden.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Centraal loket

De Dienstenrichtlijn brengt in het kader van administratieve vereenvoudiging, naast de verplichting voor decentrale overheden om hun wet- en regelgeving op mogelijke belemmeringen te screenen en zo nodig aan te passen, ook andere gevolgen met zich mee. Eén daarvan is de inrichting van een centraal elektronisch loket.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Voorschriften ruimtelijke ordening

Wetgeving onder de vlag van ‘voorschriften voor ruimtelijke ordening’ kan eisen bevatten waarmee dienstenactiviteiten specifiek worden gereguleerd. In die gevallen valt de wetgeving onder de Dienstenrichtlijn. Op deze pagina kunt u lezen wanneer een regeling op het gebied van ruimtelijke ordening wel onder de Dienstenrichtlijn valt en wanneer niet. Daarnaast kunt u lezen wanneer regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening die onder de Dienstenrichtlijn valt te rechtvaardigen is.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Uitzonderingen diensten

Artikel 51 en 52 VWEU (voor vrij verkeer van diensten in samenhang met artikel 62) bevatten uitzonderingen voor beperkingen op het vrij verkeer van personen en diensten. Decentrale overheden moeten hiermee rekening houden.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Uitgezonderde diensten

Er zijn diensten die niet onder het toepassingsbereik van de Dienstenrichtlijn vallen. Wanneer er sprake is van een uitzonderingsgeval, hoeven decentrale overheden geen rekening te houden met de Dienstenrichtlijn. Op deze pagina wordt besproken welke diensten dit betreft.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Vrij verkeer van diensten

Binnen de Europese Unie geldt dat burgers van lidstaten vrij zijn om in andere lidstaten diensten te verrichten, wat verankerd is in artikel 56 VWEU en verder.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Interne markt

De interne markt is één van de pijlers van de Europese Unie. Het heeft een ruimte gecreëerd zonder binnengrenzen. Het doel van de interne markt is het stimuleren van de concurrentie,  Decentrale overheden dienen rekening houden met wet- en regelgeving op dit gebied. Op deze pagina vindt u meer informatie over de interne markt.