×

Europees recht en beleid

...
EU Recht en beleid - 26 maart 2024

Data en technologieën

Er komt steeds meer data beschikbaar. Hier moeten nieuwe technologische mogelijkheden voor worden gevonden en op worden toegepast. Deze data en technologieën hebben gevolgen voor het functioneren van het bedrijfsleven, maar ook voor decentrale overheden. Op wat voor manieren hebben decentrale overheden dan met data en technologieën te maken? En wat zijn de regels hiervoor? In dit sub-dossier vindt u informatie over het Europese en Nederlandse beleid als het gaat om data en technologieën. Daarnaast wordt ingegaan op de rechten en plichten van gemeenten, provincies en waterschappen.

...
EU Recht en beleid - 26 maart 2024

Elektronische identiteit

eIDAS staat voor Electronic Identities and Trust Services en omvat elektronische identificatiemiddelen. Via eIDAS kunnen inwoners uit andere Europese landen met hun nationale inlogmiddel ook inloggen bij Nederlandse overheden. Iemand uit België kan zich hierdoor bij verhuizing naar Nederland online inschrijven en inloggen bij de Nederlandse gemeente. Daarnaast kan eIDAS ook gebruikt worden voor aanbestedingen. Via eIDAS kunnen Europese burgers en bedrijven digitaal zaken regelen met hun nationale eID.

...
EU Recht en beleid - 26 maart 2024

Digital Decade

Een digitaal paspoort, de macht van techreuzen of de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. De digitalisering van de samenleving brengt wereldwijde kansen en uitdagingen met zich mee. Maar hoe gaat de Europese Unie hiermee om? In dat kader presenteerde de Europese Commissie in maart 2021 een visie en strategie voor de digitale transformatie van Europa in de periode tot 2030. Dit plan, ook wel de Digital Decade genoemd, heeft als doel om de komende jaren het ‘digitale decennium’ van Europa te maken.

...
EU Recht en beleid - 26 maart 2024

Digitale infrastructuur

Digitale ontwikkelingen bepalen voor een groot deel hoe onze samenleving wordt ingericht. Een goede digitale infrastructuur zorgt voor het veilig en betrouwbaar versturen van berichten en documenten. In de EU en Nederland zijn er verschillende initiatieven uiteengezet om een goede digitale infrastructuur te realiseren.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Meststoffen en stikstof

In de agrarische sector worden mest en kunstmest gebruikt om gewassen te laten groeien. Kunstmest bevat stikstofverbindingen zoals nitraat, maar ook fosfaat. Dit zijn essentiële voedingsstoffen voor planten. Teveel mest op en in de bodem heeft echter negatieve gevolgen voor het oppervlaktewater en grondwater en voor andere soorten natuur en milieu. Om milieurisico’s van mestgebruik te beperken hanteert de Europese Unie regels voor meststoffen. 

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Energie

Het energiebeleid is de kern van vele (inter)nationale klimaatafspraken. Het Europees energiebeleid is dan ook veelomvattend en strekt van thema’s zoals duurzame energieopwekking tot aan de introductie van energielabels voor producten en gebouwen. Decentrale overheden zijn essentieel bij de uitvoering van het Europees energiebeleid.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Vrij verkeer van goederen

Het vrij verkeer van goederen kan op het pad komen van decentrale overheden wanneer deze de invoer van producten willen tegenhouden of (de verkoop van) bepaalde producten willen verbieden. Op deze pagina leest u meer over wat relevant is van deze vrijheid voor decentrale overheden.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Vrij verkeer van vestiging

Vrijheid van vestiging valt onder de vrij verkeersrechten die gelden binnen de Europese Unie. Bij vestiging gaat het om de beroepsuitoefening door zelfstandigen en rechtspersonen in een andere lidstaat dan de lidstaat van herkomst. Op deze pagina vindt u meer informatie over de vrijheid van vestiging.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Werkgelegenheid en sociaal beleid

Decentrale overheden hebben vanuit verschillende perspectieven te maken met Europees sociaal beleid en werkgelegenheid.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Detacheringsrichtlijn

Decentrale overheden die werken met gedetacheerd personeel, moeten rekening houden met de detacheringsrichtlijn. Deze richtlijn garandeert een goede werkomgeving voor gedetacheerde werknemers. Op deze pagina vindt u meer informatie over de wet- en regelgeving omtrent detachering.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Bescherming van werknemers

De Europese Unie kent regelgeving die werknemers goede arbeidsomstandigheden, veiligheid en bescherming tegen discriminatie garandeert. Op deze pagina leest u daar meer over.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Vrij verkeer van werknemers

In de Europese Unie geldt dat werknemers vrij zijn om in andere lidstaten dan hun lidstaat van herkomst te gaan werken. Het vrij verkeer van werknemers is voor decentrale overheden van belang in hun rol van werkgever. Het verbod op discriminatie op basis van nationaliteit tussen werknemers van de EU-lidstaten is ook te zien in beleidsterreinen als burgerzaken en huisvesting. Decentrale maatregelen kunnen hierbij het vrij verkeer van werknemers belemmeren. Op deze pagina vindt u meer informatie over het vrij verkeer van werknemers.