...
Nieuws - 23 november 2020

Het MFK 2021-2027: EU Regeringsleiders bespreken stand van zaken

In de impasse rond het MFK is nog geen doorbraak bereikt. Aan het MFK voor de periode 2021-2027 wordt de eis verbonden dat lidstaten de rechtsstaat respecteren. Polen en Hongarije zijn het niet eens met deze eis en zijn daarom van plan geen goedkeuring te geven aan het nieuwe MFK. 

...
Nieuws - 16 november 2020

Het Hogerhuis van het VK wijst de Internal Market Bill deels af

Het Hogerhuis in het parlement van het VK heeft de Internal Market Bill deels afgewezen. Het wetsvoorstel zou in strijd zijn met de verplichtingen van het internationaal recht en het terugtrekkingsakkoord met de EU. Het gaat vooral om de gemaakte afspraken over Noord-Ierland.

...
Nieuws - 9 november 2020

Brexit: stand van zaken onderhandelingen november 2020

Het is nog onzeker hoe de toekomstige relatie van de EU en het VK vorm krijgt na het einde van de overgansperiode op 31 december 2020. Het is belangrijk dat decentrale overheden zich voorbereiden op alle mogelijke scenario’s. Dit kan met de Brexit Impact Scan voor overheden.

...
Nieuws - 2 november 2020

Circulair bouwen en aanbesteden: het CBCI project

Groene overheidsopdrachten worden een belangrijker instrument om de ambities van de EU te behalen. Het Circular Bio-based Construction Industry (CBCI) project moet oplossingen bieden voor de circulaire bio-gebaseerde bouw.

...
Nieuws - 26 oktober 2020

Strategie voor duurzame chemische stoffen voor een gifvrij milieu

De vervuiling van lucht, water en land moet tot nul worden gebracht. Dat is het doel van de Strategie voor Duurzame Chemische Stoffen. Met deze strategie wil de Europese Commissie mens en milieu beter beschermen tegen gevaarlijke chemische stoffen. 

...
Nieuws - 26 oktober 2020

Europese Methaanstrategie voor een methaanvrij Europa

De uitstoot van methaan moet verminderd worden om de Europese klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 te halen. Daarom heeft de Europese Commissie op 14 oktober de Europese Methaanstrategie voorgesteld. Het gaat om maatregelen voor de energie-, landbouw- en afvalsector.

...
Nieuws - 16 oktober 2020

Kansen voor plattelandsgebieden binnen de Europese Green Deal

Landelijke gebieden kunnen profiteren van de Green Deal. De verduurzaming van de economie en het energiestelsel leveren werk op voor lokale bedrijven. Dat was de rode draad van het webinar “Green Deal: kansen voor landelijk gebied” van de P10 op 14 oktober.

...
Nieuws - 15 oktober 2020

Europese Commissie presenteert Renovation Wave strategie

In de op 14 oktober 2020 gepubliceerde Renovation Wave strategie stelt de Europese Commissie dat energieprestaties van gebouwen beter moeten worden. Dit moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen, digitalisering bevorderen en hergebruik van materialen verbeteren. 

...
Nieuws - 14 oktober 2020

Een faciliteit voor herstel en veerkracht voor een sterker Europa

De Commissie wil de schade van de coronapandemie snel ongedaan maken en de economie weer op gang brengen. Daarom heeft de Commissie de Strategie voor Duurzame Groei 2021 voornamelijk in het teken gezet van de implementatie van de faciliteit voor herstel en veerkracht. 

...
Nieuws - 13 oktober 2020

Publicatie EU-wijzer voor provincies met alle plannen voor een duurzame agrofoodsector

Europese plannen voor de landbouw en voedselproductie raken direct het dagelijks werk in de provincies. In het EU-wijzer magazine zijn alle Europese ontwikkelingen op het gebied van agrofood overzichtelijk bijeengebracht. Het magazine is een gezamenlijke uitgave van Kenniscentrum Europa decentraal en het Huis van de Nederlandse Provincies.