...
Nieuws - 9 oktober 2019

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt ontwikkeling Smart Cities door gemeenten

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een onderzoek gestart om te kijken hoe gemeenten in de ontwikkelingsfase van een Smart City omgaan met de privacy van bewoners en bezoekers. De AP begint met het opvragen van informatie bij een specifieke groep gemeenten. In een later stadium wordt een grotere groep gemeenten benaderd.

...
Nieuws - 1 juli 2019

Regels Wet Markt & Overheid verlengd

Overheidsorganisaties die economische activiteiten verrichten moeten zich nog steeds aan de Wet Markt & Overheid houden. Per 1 juli is de werkingsduur van de regels van de Wet Markt & Overheid twee jaar verlengd tot 1 juli 2021. 

...
Nieuws - 17 juni 2019

Gemeenten kunnen profiteren van standaard verwerkersovereenkomst

De leden van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben op hun ALV van 5 juni ingestemd met het standaard verklaren van een gemeentelijke verwerkersovereenkomst. Deze overeenkomst biedt een eenduidig pakket aan afspraken…

...
Nieuws - 8 april 2019

Strengere regels voor verwerking niet-persoonsgebonden gegevens

In november 2018 heeft de EU een verordening aangenomen over het vrij verkeer van niet-persoonsgebonden gegevens. Het stellen van locatievereisten aan het verwerken van gegevens is niet zomaar meer toegestaan. De regels moeten vanaf 4 juni 2019 worden toegepast.

...
Nieuws - 8 april 2019

Raad van State: verruiming bevoegdheden burgemeester geen oplossing voor ondermijning

Op verzoek van minister Grapperhaus van Justitie heeft de Raad van State een advies gepubliceerd met betrekking tot ondermijning. Het verzoek van de minister volgde op een oproep van burgemeesters om binnen hun functie meer bevoegdheden te krijgen om ondermijning van het openbaar bestuur tegen te gaan.

...
Nieuws - 4 maart 2019

Voorstel wetswijziging om privacybezwaren bij vroegsignalering weg te nemen

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 20 februari 2019 een conceptvoorstel gepubliceerd voor een wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. De wetswijziging breidt de mogelijkheden voor het verwerken van persoonsgegevens uit, wat vroegsignalering eenvoudiger maakt.

...
Nieuws - 18 februari 2019

Wet Markt & Overheid: recente rechtspraak over het nemen van algemeen belang besluiten

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) heeft afgelopen december uitspraak gedaan in twee zaken over de Wet Markt & Overheid. De algemeen belang besluiten van de gemeenten zijn hierbij vernietigd. De betrokken gemeenten krijgen wel de mogelijkheid een nieuw besluit te nemen met inachtneming van de aanwijzingen in de uitspraak.

...
Nieuws - 4 februari 2019

De Autoriteit Persoonsgegevens: controles en onderzoek naar de naleving van de AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving van de privacywetgeving: organisaties die zich niet aan de verplichtingen houden kunnen fikse boetes krijgen. Waar heeft de Autoriteit Persoonsgegevens zich de afgelopen tijd mee bezig gehouden en welke controles kunnen decentrale overheden nog verwachten?