×

Nieuws

...
Nieuws - 19 december 2023

Herziening de-minimisverordening en DAEB de-minimisverordening

De Europese Commissie heeft op 13 december 2023 de herziene de-minimisverordeningen gepubliceerd. Daarmee zijn deze regelingen verlengd waarbij een aantal punten zijn aangepast, zoals een inflatiecorrectie. De nieuwe de-minimisverordeningen treden in werking op 1 januari 2024 en zijn van toepassing tot 31 december 2030.

...
Nieuws - 11 december 2023

Overeenstemming na 36 uur debat: akkoord AI Verordening tussen Raad, Parlement en Commissie

Na drie dagen intense onderhandeling, hebben het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie een voorlopig politiek akkoord bereikt over een serie aan uniforme voorwaarden voor artificiële intelligentie (AI) in de gehele EU. Met dit akkoord van 9 december 2023, dat het Commissievoorstel op verscheidene punten wijzigt, versterkt de EU de wens om te komen tot een mondiale standaard van AI regulering.

...
Nieuws - 11 december 2023

Meer grensoverschrijdende gevolgen intrekking rijbewijzen

Als lidstaten rijbewijzen van bestuurderes uit andere lidstaten ongeldig verklaren leidt dit vaak nog niet tot ongeldigheid overal in de EU. Nieuwe door het Transportcomité van het Europeees Parlement aangenomen regels moeten hier verandering in brengen.

...
Nieuws - 11 december 2023

Raad en Parlement bereiken akkoord over veiligheidseisen voor digitale producten

Op 30 november 2023 bereikten de Raad van de EU en het Europees Parlement een akkoord over de voorgestelde Cyberweerbaarheidsverordening. Slimme apparaten worden populairder, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. De Cyberweerbaarheidsverordening moet zorgen voor een betere cyberbeveiliging van digitale producten.

...
Nieuws - 4 december 2023

Raadpleging: Beoordeling Nitraatrichtlijn

De Europese Commissie evalueert de Nitraatrichtlijn en vraagt om feedback. Decentrale overheden kunnen tot 8 maart 2024 een vragenlijst invullen om feedback te geven.

...
Nieuws - 4 december 2023

Dataverordening een stap dichterbij: Raad unaniem over geamendeerd voorstel

Het gebruik van data heeft een steeds grotere invloed op ons dagelijks leven. Om dit te reguleren en data zo toegankelijk mogelijk te maken, is de Europese Dataverordening in het leven geroepen. Deze Dataverordening komt een stap dichterbij: op 27 november 2023 heeft de Raad van de EU de Dataverordening aangenomen.

...
Nieuws - 27 november 2023

Akkoord over vernieuwing Richtlijn bescherming milieu via strafrecht.

De uit 2008 stammende Richtlijn 2008/99/EG ter bescherming van het milieu door middel van het strafrecht is door de ontwikkelingen van de laatste jaren toe aan een vernieuwing. De Raad heeft op 26 maart 2024 de nieuwe Richtlijn aangenomen die deze vervangt.