...
EU Recht en beleid - 26 maart 2024

Digitale infrastructuur

Digitale ontwikkelingen bepalen voor een groot deel hoe onze samenleving wordt ingericht. Een goede digitale infrastructuur zorgt voor het veilig en betrouwbaar versturen van berichten en documenten. In de EU en Nederland zijn er verschillende initiatieven uiteengezet om een goede digitale infrastructuur te realiseren.

...
Nieuws - 15 oktober 2021

Openbare raadpleging over een nieuwe dronestrategie

Drones gaan een steeds belangrijkere rol in de Europese samenleving spelen, stelt de Europese Commissie. Daarom vindt een raadpleging plaats voor het ontwikkelen van een strategie om drones in te zetten voor slimme en duurzame mobiliteit. Reageren kan tot en met 31 december 2021.

...
Nieuws - 31 mei 2021

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is drie jaar – hoe staat het ermee?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is alweer drie jaar van kracht. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, ook decentrale overheden, voldoen aan de regels uit de verordening wanneer zij persoonsgegevens verwerken. Maar wat heeft de AVG ons de afgelopen drie jaar gebracht?

...
Nieuws - 18 juni 2021

Twee consultaties over de digitale samenleving gepubliceerd

De Commissie wil een digitale portemonnee invoeren. Hiermee kunnen burgers zichzelf digitaal identificeren. Dit moet het veiliger en makkelijker maken om digitale diensten in de EU te gebruiken. Decentrale overheden zullen verplicht worden om deze digitale identiteit te erkennen. Tot 31 augustus 2021 kan er feedback worden geleverd op het voorstel.

...
Nieuws - 28 november 2022

Onderzoek behoefte decentrale overheden omtrent digitalisering

Denk mee over welke ondersteuning decentrale overheden nodig hebben! Medewerkers van decentrale overheden die zich bezighouden met het thema digitalisering kunnen meedenken over wat hen helpt om de vertaalslag te maken van Europese beleidsvoorstellen omtrent digitalisering naar de eigen beleidsaanpak. Vul de vragenlijst in of ga met ons in gesprek!

...
Nieuws - 13 maart 2023

Digitalisering: onderzoek naar de behoeften van decentrale overheden

Kenniscentrum Europa Decentraal (KED) heeft in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een verkenning gedaan bij decentrale overheden naar de behoefte aan dienstverlening op het gebied van digitalisering. KED heeft hierbij onderzocht welke dienstverlening hen zou helpen om de vertaalslag van Europese beleidsvoorstellen omtrent digitalisering naar de eigen beleidsaanpak te maken.

...
Nieuws - 25 maart 2024

EU-regels beperking kortetermijnverhuur accommodaties

De explosieve groei van de kortetermijnverhuurmarkt, aangedreven door online platforms zoals Airbnb en Booking, brengt uitdagingen met zich mee. In reactie wil de EU regels vaststellen om een eerlijk speelveld te creëren.

...
Nieuws - 18 maart 2024

Versterking cyberveiligheid in de EU: nieuwe overeenkomst

Er is een akkoord bereikt over de Verordening Cybersolidariteit. Deze Verordening vergroot de EU-capaciteit om cyberdreigingen te detecteren en erop te reageren door de solidariteit tussen lidstaten te versterken.

...
Nieuws - 11 maart 2024

Raadpleging: hoe blijft de EU haar infrastructurele digi-uitdagingen de baas?

De EU moet de omslag maken van koper- naar glasvezelnetwerken. Om aan de groeiende behoefte naar digitale diensten tegemoet te komen, vraagt de Europese Commissie uw input voor een Witboek met scenario’s voor eventuele beleidsmatige oplossingen. Reageren kan tot 1 juli 2024.

...
Nieuws - 26 februari 2024

EU keurt eerste regeling voor cyberbeveiligingscertificering goed

De EU heeft een belangrijke stap gezet voor online veiligheid. De eerste Europese regels zijn vastgesteld om te controleren of ICT-producten, zoals computers en telefoons echt veilig zijn. Voor decentrale overheden is dit belangrijk om effectief gevoelige informatie van hun burgers te beschermen.