...
Nieuws - 6 mei 2024

Gigabitinfrastructuur: EU-wet eind 2025 van toepassing

Op 29 april 2024 hebben de Raad en het Europees Parlement een definitief besluit genomen over het gewijzigde Commissievoorstel over de Gigabitinfrastructuurverordening van februari 2023. De uitrol van hogecapaciteitsnetwerken laat nog tot eind 2025 op zich wachten, wanneer exploitanten en overheidsinstanties de Verordening daadwerkelijk mogen toepassen.

...
Nieuws - 15 april 2024

Raad keurt rechtskader eIDAS 2.0 goed

Met de Europese digitale identiteit (eID) kunnen Europese burgers door de gehele Unie zichzelf online identificeren. Met dit rechtskader zorgt de EU er onder andere voor dat de eID in alle lidstaten geïntegreerd wordt en veilig is voor gebruik.

...
Praktijkvraag - 22 april 2024

Moeten onze websites een hulpmiddel voor gebruikersfeedback opnemen?

Onze provincie is druk in de weer met het implementeren van de Single Digital Gateway-Verordening (de SDG-verordening) en de uitvoeringsverordeningen die daarop zijn gebaseerd. Uit deze regelgeving volgt de verplichting om gebruikers de mogelijkheid te geven om feedback te geven op webpagina’s die in de digitale toegangspoort worden opgenomen. Moeten onze websites hier ook aan voldoen of is het mogelijk om door te verwijzen naar een webpagina van het Rijk?

...
Nieuws - 22 april 2024

Wet Interoperabel Europa is in werking getreden

Met de inwerkingtreding van de Verordening Interoperabel Europa zullen burgers en bedrijven laagdrempeliger en sneller geholpen kunnen worden, ongeacht het EU-land waarin ze zich bevinden.

...
Praktijkvraag - 8 april 2024

Vallen culturele instellingen onder de Richtlijn Open Data?

Onze gemeente is vrij actief op het terrein van open data en werkt hierbij samen met het lokale museum en het archief. Onze gemeente vraagt zich af of data van culturele instellingen ook onder de Richtlijn Open Data vallen?

...
Praktijkvraag - 8 april 2024

Welke mogelijkheden biedt e-gezondheid decentrale overheden?

In de Digitale Interne Markt Strategie en het Werkprogramma 2021 benadrukt de Europese Commissie dat de kwaliteit van de zorg verbeterd kan worden door e-gezondheidstechnologieën. Welke toepassingen kent e-gezondheid voor decentrale overheden?

...
EU Recht en beleid - 26 maart 2024

Dataverordening

Apparaten verzamelen voortdurend data. Denk hierbij aan slimme huishoudelijke apparaten die bijhouden welke hoek van de kamer regelmatig moet worden gestofzuigd of dat het licht elke ochtend om 08.30 uur aan moet. Momenteel heeft alleen de fabrikant van deze apparaten toegang tot deze data en wordt het dus voornamelijk door hen benut. Om ervoor te zorgen data niet onbenut blijft wil de Europese Commissie dat meer sectoren, zoals de after-market, toegang tot die data krijgen. De after-market is het geheel van bedrijven die actief zijn op het gebeid van distributie van vervangende onderdelen en accessoires. Dit zal leiden tot nieuwe innovatieve diensten en scherpere prijzen.

...
EU Recht en beleid - 26 maart 2024

Data en technologieën

Er komt steeds meer data beschikbaar. Hier moeten nieuwe technologische mogelijkheden voor worden gevonden en op worden toegepast. Deze data en technologieën hebben gevolgen voor het functioneren van het bedrijfsleven, maar ook voor decentrale overheden. Op wat voor manieren hebben decentrale overheden dan met data en technologieën te maken? En wat zijn de regels hiervoor? In dit sub-dossier vindt u informatie over het Europese en Nederlandse beleid als het gaat om data en technologieën. Daarnaast wordt ingegaan op de rechten en plichten van gemeenten, provincies en waterschappen.

...
EU Recht en beleid - 26 maart 2024

Elektronische identiteit

eIDAS staat voor Electronic Identities and Trust Services en omvat elektronische identificatiemiddelen. Via eIDAS kunnen inwoners uit andere Europese landen met hun nationale inlogmiddel ook inloggen bij Nederlandse overheden. Iemand uit België kan zich hierdoor bij verhuizing naar Nederland online inschrijven en inloggen bij de Nederlandse gemeente. Daarnaast kan eIDAS ook gebruikt worden voor aanbestedingen. Via eIDAS kunnen Europese burgers en bedrijven digitaal zaken regelen met hun nationale eID.

...
EU Recht en beleid - 26 maart 2024

Digital Decade

Een digitaal paspoort, de macht van techreuzen of de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. De digitalisering van de samenleving brengt wereldwijde kansen en uitdagingen met zich mee. Maar hoe gaat de Europese Unie hiermee om? In dat kader presenteerde de Europese Commissie in maart 2021 een visie en strategie voor de digitale transformatie van Europa in de periode tot 2030. Dit plan, ook wel de Digital Decade genoemd, heeft als doel om de komende jaren het ‘digitale decennium’ van Europa te maken.