...
Nieuws - 6 december 2021

Evaluatie van de milieuaansprakelijkheidsrichtlijn

Evaluatie van de milieuaansprakelijkheidsrichtlijn
De Europese Unie wil weten of ze er voldoende in slaagt om milieuschade te voorkomen en herstellen. Om die reden vraagt de Europese Commissie om feedback over de werking van de milieuaansprakelijkheidsrichtlijn. Decentrale overheden kunnen in aanraking komen met milieuschade.

...
Nieuws - 29 november 2021

570 miljoen euro beschikbaar voor interregionale innovatie-investeringen

De Europese Commissie heeft het nieuwe Interregionale Innovatie Investeringsinstrument (I3) gelanceerd. I3 biedt financiële ondersteuning bij het intensiveren en het uitbreiden van interregionale innovatieprojecten. Ook partnerschappen met decentrale overheden kunnen hier een beroep op doen.

...
Nieuws - 22 november 2021

Een bodemstrategie voor de toekomst

70% van de bodem in de EU is van slechte kwaliteit. Daarom heeft de Europese Commissie een nieuwe bodemstrategie gelanceerd. De verbetering van de grond is voor decentrale overheden van belang. Beleidsdomeinen zoals landbouw, milieu en klimaat zijn nauw verbonden met bodemkwaliteit.

...
Nieuws - 22 november 2021

Oproep: deel uw ervaringen met Europese fondsen

Oproep! Wat komt er op een gemeente, provincie of waterschap af wanneer een project met behulp van fondsen uit de EU tot stand komt? Hebt u ervaring met het aanvragen van fondsen of de uitvoering van een project met Europese subsidies? Uw verhaal kan decentrale overheden inspireren en helpen. Deel uw indrukken en draag bij aan de doorontwikkeling van onze EU-fondsenwijzer.

...
Nieuws - 8 november 2021

Consultatie over de kwaliteit van zwemwater

De Europese Commissie wil de kwaliteit van zwemwater verbeteren. Belanghebbenden, zoals provincies, zien toe op de naleving van de regels. Deelnemen aan de openbare raadpleging kan tot 20 januari 2022.

...
Nieuws - 1 november 2021

Hoe ver is de EU met de klimaat- en energiedoelstellingen?

Hoe ver is de EU met de klimaat- en energiedoelstellingen? Is het Europese doel om in 2050 klimaatneutraal te worden haalbaar? Vorige week verscheen de Staat van de energie-unie. Dit rapport geeft inzicht in de voortgang en in hoeverre verdere maatregelen nodig zijn.

...
Nieuws - 25 oktober 2021

Dierenwelzijn: Consultatie over verbetering van bestaande wetgeving

Regelgeving op het gebied van dierenbescherming schiet momenteel tekort volgens de Europese Commissie. Daarom organiseert zij een consultatie om de Europese regels rond dierenwelzijn te vernieuwen en hun effectiviteit vergroten. Decentrale overheden kunnen deelnemen aan de consultatie tot en met 21 januari 2022.   

...
EU Recht en beleid - 18 januari 2023

Invasieve uitheemse soorten

Invasieve uitheemse soorten of exoten zijn dieren of planten die van oorsprong niet voorkomen in het gebied waar ze aangetroffen worden en schadelijk zijn voor de natuur, bijvoorbeeld de muskusrat, de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw. Ze verdringen namelijk inheemse dieren en planten. Ook kunnen ze schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en infrastructuur. De Europese Unie heeft regels opgesteld om invasieve exoten te bestrijden. Provincies, waterschappen en gemeenten zijn betrokken bij de bestrijding van deze exoten.  

...
EU Recht en beleid - 18 januari 2023

Natura 2000

Het Natura 2000-netwerk is een netwerk van beschermde natuurgebieden in Europa. In deze gebieden moeten planten, dieren en hun natuurlijke leefomgeving worden beschermd tegen menselijke inmenging, om de achteruitgang van de biodiversiteit in Europa terug te dringen.

...
EU Recht en beleid - 4 juli 2024

Natuur en Biodiversiteit

De Europese Unie heeft regels opgesteld om de kwaliteit van natuur in Europa te behouden en te verbeteren door gebieden, planten en dieren te beschermen en verlies aan biodiversiteit te voorkomen. Ook is Europees beleid voor bodem, bossen en landgebruik van belang voor decentrale overheden.

...
Nieuws - 21 oktober 2021

European City Facility ondersteunt gemeenten bij energietransitie

Heeft uw gemeente ambitieuze plannen voor een duurzame energietransitie? Via de European City Facility kunt u een subsidie ontvangen van €60.000 voor investeringsconcepten om duurzame energietransitie te versnellen. Gemeenten kunnen tot en met 17 december 2021 een aanvraag indienen.