...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Meststoffen en stikstof

In de agrarische sector worden mest en kunstmest gebruikt om gewassen te laten groeien. Kunstmest bevat stikstofverbindingen zoals nitraat, maar ook fosfaat. Dit zijn essentiële voedingsstoffen voor planten. Teveel mest op en in de bodem heeft echter negatieve gevolgen voor het oppervlaktewater en grondwater en voor andere soorten natuur en milieu. Om milieurisico’s van mestgebruik te beperken hanteert de Europese Unie regels voor meststoffen. 

...
Nieuws - 11 oktober 2021

Fondsenwijzer in de praktijk: Duurzame wijkwarmte Zuid-Holland

Zuid-Holland ontvangt subsidies uit het ELENA-programma om woonwijken in de provincie toekomstbestendig maken. In het kader van de EU-fondsenwijzer gaan wij in dit interview dieper in op het ingewikkelde traject dat de provincie hiervoor doorliep en het belang van een duidelijk overzicht van de voorwaarden voor Europese subsidies. 

...
Nieuws - 11 oktober 2021

Informatiedagen over financiering cluster 1 en 6 van Horizon Europe

Wilt u meer weten over Europese fondsen en subsidies? Op 14 oktober lanceren Kenniscentrum Europa decentraal, VNG, IPO/HNP en Unie van Waterschappen de EU-fondsenwijzer, speciaal voor decentrale overheden. Meld u aan voor de online lancering op 14 oktober van 11-12 uur.

...
EU Recht en beleid - 2 mei 2023

Landbouw

De landbouwsector is een belangrijke economische sector in Europa, die met veel veranderingen te maken heeft. De voedselproductie moet groeien om tegemoet te komen aan de bevolkingsgroei en veranderende voedingsgewoonten. Maar de landbouw moet tegelijkertijd ook verduurzamen. Het Europees landbouwbeleid en andere Europese regels voor de landbouw is hierbij van groot belang.

...
Nieuws - 27 september 2021

Kabinet verwelkomt aanscherping Green Deal door ‘Fit for 55-pakket’

Het kabinet heeft positief gereageerd op het ‘Fit for 55’-pakket van de Europese Commissie. Het Fit for 55-pakket is een uitwerking van de Europese Green Deal waardoor decentrale overheden te maken krijgen met strengere milieuregels om de Europese klimaatdoelen te bereiken. 

...
Nieuws - 20 september 2021

Openbare raadpleging van de lijsten met stoffen die water verontreinigen

Decentrale overheden kunnen deelnemen aan de raadpleging over de lijsten met stoffen die oppervlakte- en grondwater verontreinigen. Er is namelijk toenemende bezorgdheid over bepaalde chemische stoffen, zoals PFAS. Reageren is mogelijk tot en met 1 november 2021.

...
EU Recht en beleid - 7 juni 2024

Zwemwater

Het beleid van de EU op het gebied van zwemwater heeft als doel om vervuiling te voorkomen en burgers te informeren over de toestand van openbaar zwemwater. De Zwemwaterrichtlijn legt regels vast. Decentrale overheden zijn nauw betrokken bij de uitvoering van Europese regelgeving op het gebied van zwemwater.  

...
EU Recht en beleid - 18 augustus 2022

Grondwater

De bescherming van grondwater is een prioriteit in het Europese milieubeleid. Een goede toestand van het grondwater is namelijk van belang voor drinkwaterbronnen en ecosystemen. Verontreiniging en onttrekking van water leiden tot de verslechtering van het grondwaterpeil en de grondwaterkwaliteit.

...
EU Recht en beleid - 10 januari 2023

Drinkwater

Europese regelgeving moet ervoor zorgen dat water dat voor menselijke consumptie bestemd is veilig geconsumeerd kan worden. De Kaderrichtlijn Water en Drinkwaterrichtlijn zijn belangrijke instrumenten hiervoor.

...
EU Recht en beleid - 16 mei 2024

Waterbeheer

Er is in Europa een groeiende vraag naar water voor huishoudens en economische en industriële activiteiten. Tegelijkertijd zetten watervervuiling en klimaatverandering de vraag naar water steeds meer onder druk. De bescherming en het beheer van water overstijgt de nationale grenzen. De Europese Unie heeft daarom regels opgesteld voor het waterbeheer en de bescherming van de kwaliteit van het water.