×

Europees recht en beleid

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Speciale sectoren

Bedrijven in de sectoren water- en energievoorziening, vervoer en postdiensten zijn aan te merken als speciale sectorbedrijven. Zij hebben te maken met een aparte richtlijn. Welke regels voor speciale sectorbedrijven gelden leest u op onderstaande pagina.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Concessies

Anders dan bij klassieke overheidsopdrachten is er bij concessieopdrachten sprake van een opdracht tot de uitvoering van werken of diensten, waarbij een deel van de tegenprestatie die de uitvoerende instantie ontvangt, bestaat uit het recht om het werk of de dienst te exploiteren. De ondernemer krijgt het exclusieve recht om die bepaalde activiteit te verrichten. Lees verder op deze pagina.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Toegang derde landen tot Europese aanbestedingen

Nederlandse decentrale overheden hoeven in derde landen (dus buiten de EU) gevestigde dienstverleners en aannemers niet tot aanbestedingen toe te laten. Er zijn echter wel uitzonderingen hierop. Zo moeten aanbieders en goederen die afkomstig zijn uit landen die lid zijn van de GPA (Government Procurement Agreement) en waarbij het gaat om opdrachten boven de drempelwaarde worden toegelaten. Daarnaast moeten decentrale overheden goederen en diensten toelaten, als dit is bepaald in een bilateraal handelsakkoord tussen de EU en het land in kwestie. Lees meer op deze pagina.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Overheidsopdracht

De centrale vraag binnen het aanbestedingsrecht is of een voorgenomen aankoop of inkoop van goederen, werken of diensten is aan te merken als een overheidsopdracht. In dat geval bestaat er namelijk een aanbestedingsplicht. Hieronder leest u meer over de kenmerken van een overheidsopdracht.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Subsidie of overheidsopdracht

Aanbestedende diensten worstelen vaak met de vraag of zij te maken hebben met een subsidie of een overheidsopdracht die aanbesteed moet worden. Beantwoording van deze vraag is relevant voor de toepassing van de (Europese) aanbestedingsregels. Daarom worden op deze pagina de definities en kenmerken van beiden gegeven. Vervolgens wordt ingegaan op het onderscheid en beantwoorden we diverse vragen.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Accountantscontrole op rechtmatigheid van aanbestedingen

Elk jaar neemt een externe accountant de financiën van de gemeente door om een controleverklaring inzake getrouwheid en rechtmatigheid van de jaarrekening of andere financiële overzichten te verstrekken. Op deze pagina leest u meer over de accountantscontrole en de meest voorkomende valkuilen.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Aanbestedingsreglement Werken 2016

De procedures voor aanbesteedde overheidsopdrachten zijn in het Aanbestedingsreglement Werken 2016 (ARW) beschreven. De toepassing hiervan is verplicht bij aanbestedingen voor werken onder de drempelwaarde volgens het ‘pas-toe-of-leg-uit-beginsel’. Het ARW vult de Aanbestedingswet 2012 aan met regels voor de nationale en Europese procedure.

...
EU Recht en beleid - 4 december 2023

Juridisch kader en beleid

Om opdrachten voor werken, leveringen of diensten aan een ondernemer te vergeven, moeten decentrale overheden nagaan of er een aanbestedingsprocedure gevolgd moet worden. De regels voor aanbesteden staan al sinds 1973 in Europese Aanbestedings­richtlijnen en sinds 2013 ook in de nationale Aanbestedingswet 2012. Met dit sub-dossier krijgen decentrale overheden inzicht in de belangrijkste juridische kaders en beleidsmatige kwesties binnen het onderwerp aanbesteden.

...
EU Recht en beleid - 4 december 2023

Aanbesteden

Decentrale overheden kopen allerlei zaken in: bijvoorbeeld hun ICT-systemen of bouwwerken en onderhoudswerkzaamheden daaraan. Een dergelijke inkoopopdracht heet een aanbesteding. Bij aanbestedingen dienen decentrale overheden zich aan de Europese en nationale regels te houden. In dit dossier vindt u de Europese wet- en regelgeving voor aanbesteden die relevant is voor decentrale overheden.

...
EU Recht en beleid - 22 november 2023

Wezenlijke wijziging

Tijdens aanbestedingen of tijdens de looptijd van een aanbesteed contract krijgen decentrale overheden er regelmatig mee te maken dat de oorspronkelijke opdracht gewijzigd moet worden. Het kan bijvoorbeeld blijken dat een geplande parkeergarage onvoldoende plekken zal hebben en dat er daarom een ander ontwerp moet komen of dat het wenselijk is geworden dat een inhuurkracht meer dan het oorspronkelijk overeengekomen aantal uren kan maken. Mogelijk gaat het dan om een wezenlijke wijziging. Wijzigingen zijn onder omstandigheden mogelijk, maar dit kan niet onbeperkt gebeuren.

Op deze pagina wordt ingegaan op de voorwaarden hiervan. Daarnaast benoemen we de situaties waarin er géén sprake is van een wezenlijke wijziging.

...
EU Recht en beleid - 20 april 2023

Vervoer definities

Op deze pagina vindt u definities van begrippen zoals ‘Actieve mobiliteit’, ERTMS, ‘Concessie’ of ‘Micromobiliteit’.

...
EU Recht en beleid - 6 april 2023

Dwingende spoed

In de voorbereiding van een opdracht kunnen zich situaties voordoen die een aanbestedende dienst niet heeft voorzien. Gemeenten, provincies en waterschappen hoeven in het geval van deze dwingende spoed de termijnen voor bepaalde procedures niet in acht te nemen. Het betreft de termijnen die gelden voor de openbare of de niet-openbare aanbestedingsprocedure of voor de onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. Een voorwaarde hiervoor is wel dat er sprake is van onvoorzienbaarheid van de omstandigheden voor de aanbestedende dienst en dat deze aanbestedende dienst geen verwijt kan worden gemaakt.